Pénz- és tőkepiac

Felcsuti: Vége a kétszámjegyű növekedésnek a bankszektorban

A hazai bankszektor által az elmúlt tíz évben produkált két számjegyű növekedés a továbbiakban nem tartható fenn, és több szempontból is paradigmaváltás következik be az eddigiekhez képest – jelentette ki a Figyelő és a Bankárképző által rendezett tegnapi konferencián Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke.

Hozzátette: a magyarországi bankszektor elmúlt tíz évét nagyon dinamikus és viszonylag egyenletes fejlődés jellemezte, hiszen az ágazat átlagosan évi 15 százalékkal növelte a mérlegfőösszegét és a saját tőkéjét, 18-cal a hitelállományát, 14-gyel pedig a nyereségét.

Ehhez a növekedéshez társult az értékesítési hálózat komoly bővülése is: a fiókok száma mára meghaladja a másfél ezret, az alkalmazotti létszám pedig 33 ezer fölött mozog.

Az új helyzet ugyanakkor hangsúlyeltolódásokat is megkövetel: a hazai hitelintézetek fejlődése a jövőben kevésbé lesz eszközoldalú, a hitel/betét arány mérséklődni kezd, a termékinnováció lelassul, és kisebb lesz a hitelközvetítők szerepe is.

Mindehhez – mutatott rá – a folyamatok hatékonyságának növekedése és a költségek csökkentése társul, s a bankoknak alacsonyabb nyereséggel és a tőkehatékonyság mérséklődésével is számolniuk kell.

Felcsuti Péter kijelentette: az elmúlt tíz évben a fogyasztás és a hitelek jelentették a növekedés motorját Magyarországon, most viszont a megtakarításoknak és a beruházásoknak kell dominálniuk.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

értékesítési hálózat fiók mérlegfőösszeg bankszektor bankszövetség hitelállomány nyereség Felcsuti Péter tőkehatékonyság
Kapcsolódó cikkek