Pénz- és tőkepiac

Hat hetes csúcson az arany

A nemzetközi hangulat optimista: a recesszió javát magunk mögött tudhatjuk, ez pedig felhajtja az infláció elleni fedezetül szolgáló arany árfolyamát.

A biztonsági eszköznek használt nemesfém ma 0,4 százalékot drágult 926,83 dollárra unciánként, ami április 2 óta a legmagasabb ár. Az arany árfolyama szembe mozog a dollár kurzussal, amely ma 0,5 százalékot emelkedett az euróval szemben: 1,3688-as értékig. „Az arany jegyzését a dollár gyengülése mozgatja, ha a zöldhasú továbbra is veszít értékéből, a nemesfém is drágulni fog” – mondja Walter de Wet, a londoni Standard Bank elemzője.

Ezzel szemben Michael Kempinski a Commerzbank luxemburgi árupiaci szakértője úgy látja, „hogy a biztonsági-vásárlásnak vége, a magán befektetők részéről nyugalom várható a piacon.”

Más nemesfémek is több hetes szintre drágultak ma: a platina 0,7 százalékkal ér többet: egy uncia 1142,75 dollárba kerül, a palládium árfolyama 1 százalékot emelkedett 237,25 dollárra unciánként, míg az ezüst 0,5 százalékot drágult: egy uncia 14,29 dollárba került, de korábban 14,38 dollárig emelkedett a jegyzése, amely február 24-e óta a legmagasabb napközbeni árfolyam.

arany palládium dollár ezüst platina
Kapcsolódó cikkek