Pénz- és tőkepiac

Lassú korrekció kezdődött a részvénypiacon

Lassú negatív korrekció kezdődött a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a múlt héten, a BUX egy hét alatt 239 ponttal, 1,67 százalékkal csökkent, 14.118 ponton zárt pénteken.

Az előző héten 11,5 százalékkal erősödve hat hónapos csúcson zárt az index. A BUX jelenleg több mint 15 százalékkal magasabban áll a múlt év végi 12.241 pontos értékénél. Tavaly, egy év alatt 53,3 százalékkal csökkent a BUX, és az esés az idén is folytatódott az év elején. Az index idei mélypontja 9.461 pont volt március 12-én, azóta 49 százalékot emelkedett.

Az elmúlt időszak több hetes árfolyam-emelkedése után a múlt héten profitrealizálás kezdődött mind a régióban, mind a nyugat-európai tőzsdéken, ebbe a trendbe illeszkedett a BUX mozgása is. Piaci szakértők szerint régóta a "levegőben lóg" a korrekció, amit nem a válsággal kapcsolatos hírek vagy makrogazdasági adatok valószínűsítenek, csupán a természetes piaci folyamatok része lenne. Az elemzők nagyobb árfolyam-korrekcióra számítanak, amelynek még csak a kezdete lehetett a múlt héten megindult csökkenés, ám, hogy mikor folytatódik, az a világpiaci folyamatok függvénye.

A múlt héten több magyar tőzsdei vállalat számolt be az első negyedévi gazdálkodásáról, köztük a két gyógyszergyártó, a Rába, a Danubius és a Zwack.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009 első negyedévében konszolidáltan 21,53 milliárd forint adózott nyereséget ért el, 103 százalékkal többet, mint 2008 első negyedévében, döntően az árfolyamnyereségnek köszönhetően. A csoport árbevétele 7,6 százalékkal 61,34 milliárd forintra nőtt.

Az Egis üzleti éve októberben kezdődik, így a gyógyszergyár a március végi kimutatásában már féléves adatokat közölt. E szerint a társaság 10,96 milliárd forint konszolidált nyereséget könyvelt el, 77 százalékkal többet az egy évvel korábbinál , a csoport árbevétele 4 százalékkal 59,84 milliárd forintra emelkedett. A jó eredményekhez jelentős mértékben hozzájárult az árfolyamoknak a társaság számára kedvező változása, a dollár erősödése ugyanis növelte az forintban számolt értékét. Mindkét gyógyszergyár csökkenő bevételekkel számol az idén.

A vezető részvények a Mol kivételével veszteséggel zárták a múlt hetet.

A kisebb papírok is gyengültek, az árfolyamváltozásukat tükröző BUMIX index értéke 68 ponttal, 4,2 százalékkal 1.561 pontra csökkent.

Az egész heti forgalom 112,1 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 138,9 milliárd forint értékben születtek üzletek. A forgalom 67 százalékát az OTP papírok adásvétele adta, a Mol 17 százalékkal, a Richter 7 százalékkal, a Magyar Telekom 5 százalékkal részesedett az összforgalomból.

Kereskedők a 12 ezer forintos technikai szint áttörésével magyarázták a Mol hirtelen erősödését, amely a hét utolsó kereskedési napján következett be.

A Mol 10,73 százalékkal drágult, 12.900 forinton zárt pénteken.

Az OTP részvények ára 8,84 százalékkal 2.835 forintra esett.

A Magyar Telekom 1,36 százalékkal 580 forintra gyengült.

A Richter árfolyama 6,94 százalékkal 29.500 forintra csökkent.

Az Egis 4,5 százalékos gyengüléssel, 14.315 forinton zárta a hetet.

Mtelekom árfolyamok OTP elemzések Mol részvénypiac Richter papírok
Kapcsolódó cikkek