Pénz- és tőkepiac

Lazának tartja a piaci rendet az osztrák pénzügyi felügyelet

Ausztria hátul kullog a pénzügyi piacok felügyeletének szigorításában, legyen szó akár az EU-direktívák átvételéről, akár a G-20 csoport fórumán elfogadott ajánlások bevezetéséről – hangoztatja az ágazat szabályozásával és ellenőrzésével megbízott osztrák szervezet.

Az FMA (Finanzmarktaufsicht) – a vezetőjének nyilatkozata szerint – készen állna a feladatai messzemenő kiterjesztésére, beleértve a bécsi tőzsdén jegyzett összes cég mérlegének visszatérő vizsgálatát.

Az FMA magával a kormánnyal – ezen belül kiemelten a pénzügyminisztériummal – keveredett vitába, mert lassúnak tartja az EU-jogszabályoknak az átültetését a nemzeti jogrendbe. A pénzügyi tárca azzal védekezik, hogy a felügyelet kérdése az uniós jogrend evolúcióját illetően is erjedésben van, mert nem dőlt el, hogy lesz-e EU-szintű szabályozás és ellenőrzés, illetve ha igen, akkor mi marad meg tagállami hatáskörben.

A kormány a leendő, és várt közösségi rendezés fényében terjeszti majd elő az FMA státuszának megváltoztatására vonatkozó jogszabály-tervezeteket, amelyek nyomán az osztrák felügyelet maga is egy megfelelő uniós intézményi hálózat részévé válhat – hangzik Bécsben a pénzügyi tárca védekezése. Az FMA ezzel szemben minden nap késedelmet veszélyesnek tart, mert az ottani tőzsdén jegyezett 165 cég egy részénél ártalmas jelenségeket vél látni, amit a felbukkanó botrányok (Meinl, Immofinanz, AvW) is igazolni látszanak.

Van ahol alapítványokkal bonyolítanak le kétes tranzakciókat, máshol offshore cégeket vesznek fel a mérlegekbe, a kockázatkezelés minőségét pedig külön vizsgálatnak kellene alávetni. A felügyelet azonban nemcsak a vizsgálatok szigorítására törekszik, hanem az alkalmazható büntetési tételek megemelésére is. A piacok manipulálásáért például Ausztriában mindössze 75 ezer euró összegű bírságot lehet kiróni, míg más tagállamban a megfelelő tétel akár több millió eurós lehet. A felügyelet és a pénzügyminisztérium vitájából beszámolva a Die Presse rámutat, hogy az előbbit korábban azzal vádolták, fogatlan oroszlán módjára lép fel. Erre válaszolva az FMA 2008-ban 131-re növelte az – egy évvel korábbi 79 – vizsgálat számát, ezen belül tavaly 45 ügyet vittek az államügyészség elé, szemben a 2007-ben gyanúsnak talált 27 esettel.

pénzügyi felügyelet piacok FMA
Kapcsolódó cikkek