BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Monetáris tabuk dőlnek

A Surányi György által a válság rövid távú hatásainak enyhítésére bedobott javaslattal néhány szakértő egyetért, bár rámutattak: nem a probléma gyökerét kezelné.

A CIB Bank elnöke alacsony kamatozású középtávú hitelekkel tartaná életben a hazai vállalkozásokat, ennek fedezetét pedig áttételesen az MNB biztosítaná. Egy ilyen eszköz nem lenne példa nélküli, a nagy nyugati gazdaságok jegybankjai már alkalmazzák, vagy éppen tervezik bevezetni azokat.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 1250 milliárd dollárnyi jelzálog-fedezetű értékpapírt tervez felvásárolni, a Bank of England pedig 50 milliárd fontért fogad be vállalati papírokat. Technikailag egy fejlesztési bankon keresztül végrehajtott tranzakció tűnik kivitelezhetőnek itthon.

A magyar gazdaság alapvető problémája azonban elsősorban a magas eladósodottság, amelyet egy ilyen jellegű monetáris lazítás nem oldana meg – figyelmeztettek szakértők. A jegybanki alapkamatot mindeközben változatlanul, 9,5 százalékon hagyta tegnap a monetáris tanács.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.