Pénz- és tőkepiac

NFH: a biztosítónak bírósági ítélet nélkül is fizetnie kell!

A Fővárosi Ítélőtábla ma kihirdetett jogerős ítéletével a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fellebbezésének helyt adva megváltoztatta a Fővárosi Bíróság ítéletét a K & H Biztosító Zrt. ügyében.

A Fővárosi Ítélőtábla a közérdekű keresetnek helyt adva megállapította, hogy a K & H Biztosító Zrt. betöréses lopás és rablás biztosításra vonatkozó általános szerződési feltételein belül az a kikötés, hogy a károsult a betöréses lopás és rabláskár esetén köteles rendőrségi nyomozást megszüntető határozatot vagy jogerős bírósági ítéletet beszerezni és azt a biztosító részére bemutatni, tisztességtelen kikötés írja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közleménye.
 
A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete kimondja azt is, hogy a fenti kikötés az alperesi biztosítóval szerződő valamennyi félre kiterjedő hatállyal érvénytelen.
 
Mint a felperest képviselő Dr. Kovács Kázmér ügyvéd elmondta, a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletével nem jogerősen azért utasította el keresetüket, mert úgy foglalt állást, hogy a fenti feltétel nem vezet egyoldalúan a biztosított jogainak csorbításához.


 
A Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Bíróság ítéletét amiatt változtatta meg, mert – elfogadva a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság érvelését – tisztességtelennek minősítette azt, hogy a K & H Biztosító Zrt. kötelezettségként írja elő Általános Szerződési Feltételeiben a fenti hatósági határozatok beszerzésének követelményét, tekintettel arra, hogy az a kárrendezés évekre történő elhúzódását eredményezheti.
 
A fenti szerződéses kikötést a továbbiakban a K & H Biztosító nem alkalmazhatja, illetve az valamennyi – eddig nem teljesített szerződés esetében – érvénytelen.
 
A K & H Biztosító a második a biztosítók között, melynek hasonló szerződési feltételét a bíróság jogerős ítélete tisztességtelennek, ezáltal érvénytelennek minősíti. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság bízik benne, hogy az esetleg hasonló kikötéseket alkalmazó további biztosítók nem várják be az ellenük induló pereket és általános szerződési feltételeikből a fentiek figyelembevételével önként törlik a vonatkozó kitételt.

fellebbezés Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Főbárosi Ítélőtábla szerződés biztosító tisztességtelen feltétel közérdekű kereset NFH
Kapcsolódó cikkek