Pénz- és tőkepiac

Válságalapot hoznak létre az ázsiai országok

Japán, Kína és Dél-Korea véglegesítette annak a mintegy 120 milliárd dolláros pénzügyi válságalapnak a létrehozását, amiből a likviditási gondokba ütköző ázsiai országokat segítenék ki - jelentette be a dél-koreai pénzügyminiszter egy ázsiai pénzügyi értekezlet alkalmából.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) az indonéziai Bali szigetén tartja éves közgyűlését. Ez alkalomból hozzák létre a régió első közös válság-ellenes valutaalapját, amelyhez Kína és Japán 32-32 százalékkal, Dél-Korea pedig 16 százalékkal járul hozzá. A fennmaradó részt a dél-kelet ázsiai ASEAN szövetség 10 tagországa adja majd össze.

A pénzalapot, amely a kétoldalú valutaátváltási megállapodásokat váltja fel, az év végétől kezdik működtetni. Az ADB közgyűlésén résztvevő pénzügyminiszterek a gazdaságpolitika újragondolására sürgették az országokat. Szerintük a kormányzatoknak a szociális háló megerősítésére több pénzt kellene fordítaniuk, mivel a globális válság következtében 61 millió ember süllyedhet a szegénységi szintre az idén, és számuk jövőre elérheti a 160 milliót, ha a növekedési ütem lassú lesz a következő évben is.

Az ázsiai országok a II. világháború óta a legsúlyosabb visszaesést élik át, az exportjuk iránti kereslet beszűkülése miatt. Egyes ázsiai országok, közöttük Kína és Japán százmilliárd dolláros nagyságrendű ösztönző csomaggal akarják lendületbe hozni gazdaságukat, a régió számos országa azonban nem rendelkezik az ösztönzéshez szükséges összegekkel. A japán pénzügyminiszter sürgette a régió országait, hogy a hazai kereslet élénkítésére fordítsanak nagyobb figyelmet.

válságalap ázsiai ADB
Kapcsolódó cikkek