Pénz- és tőkepiac

Várható volt a 290 fölötti euró - Kamatvágás, mikor?

Másfél százalékot gyengült és kéthetes mélypontra került a forint árfolyama az euróval szemben: 290,20 forintot is kértek tegnap a közös pénzért a bankközi devizapiacon, igaz, délutánra 288 forinton stabilizálódott a jegyzés.

A hazai fizetőeszköz korrekciója beleillik a regionális trendbe, de a külső hatásokkal szemben továbbra is a magyar pénznem a legérzékenyebb a térségben. A lengyel zloty egy százalékot gyengült, 4,473-re, míg a cseh korona háromhetes mélybe, 27,03-ra korrigált a közös pénz ellenében.

A feltörekvő piacokon zajló negatív korrekcióért a globális hangulat a felelős – mondja Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője, hozzátéve: a kockázati étvágy csökkenése látszik meg a regionális együtt mozgásban és az euró-dollár kurzusban. Az elemző szerint korábban is lehetett számítani arra, hogy a 280 forint alatti euróárfolyam hosszú távon még nem fenntartható, és a forint visszacsúszása a 290 feletti régiót is elérheti.

Jobbágy nem számít 300 forintnál drágább euróra, az őszihez hasonló pánikszerű eladás ugyanis valószínűleg már nem következik be, de mint mondja, a magyar fizetőeszköz továbbra is érzékeny marad a külső hatásokra. „Sok minden változott márciushoz képest, amikor a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) még szóban kellett erősíteni a forintot” – mondja az elemző. Bár a válságnak még nincs vége, sokat javult a likviditási helyzete, például hosszú távú támaszt nyújt az EU-transzferek átváltása.

Az elemző szerint a jegybanknak az idén a pénzügyi stabilitás marad a célkeresztjében, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudna vágni a magas kamatszintből. Jobbágy szerint – ha 285 forintos vagy annál alacsonyabb szinten stabilizálódik a forint – nem kizárt már egy májusi enyhítés sem, de legkésőbb júniusban süllyedni kezdhet a jelenleg 9,5 százalékos alapráta.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Jobbágy Sándor forintárfolyam Magyar Nemzeti Bank MNB euró regionális korrekció kamatvágás CIB jegybank
Kapcsolódó cikkek