Pénz- és tőkepiac

"Gyorsabb autót adni a gyereknek, aki összetörte a család kocsiját"

Timothy Geithner pénzügyminiszter a Szenátus bankokat felügyelő bizottsága előtt számolt be a Fed megerősítésére vonatkozó tervekről, amelyeket mindkét politikai oldal részéről erős kritikák értek.

"A Fed hatalmát növelni olyan, mint gyorsabb és nagyobb autót adni egy olyan gyereknek, akik előzőleg összetörte a család kocsiját" – összegezte a pénzügyminiszter terveivel kapcsolatos véleményét az illetékes bizottság vezetője Timothy Geithner szenátusi meghallgatásán. Kollégája hozzátette: a Fedet nem úgy hozták létre, hogy alkalmas legyen arra az átfogó pénzügyi felügyeleti szerepre, amellyel most az Obama-kormány meg akarja bízni – írja a Washington Post.

Timothy Geithner minderre úgy reagált: a Fed hatásköre nem nőne túlzottan és a jelenlegi, szétaprózott felügyeleti rendszer veszélyforrást jelent a mostani válságos helyzetben. "Nem hívhatunk össze bizottságot, ha éppen tüzet kell oltani" – vélekedett a pénzügyminiszter.

Washington véleménye szerint a Fed lenne a legalkalmasabb az új, átfogóbb felügyelet ellátására, mivel a szervezet rendelkezik az ehhez szükséges szakértelemmel és tapasztalattal. Ráadásul – teszik hozzá egyesek – nem igazán létezik más intézmény, amit helyette erre a szerepre jelölhetnének.

Ugyanakkor utoljára a nyolcvanas években volt érezhető ilyen fokú ellenszenv a Fed iránt. A Kongresszus több – elsősorban Demokrata – tagja úgy véli, a Fed engedékenysége szabályozatlansághoz és ezzel a válság eszkalálódásához vezetett. A honatyák egy része abban sem biztos, hogy a szerezet eddigi kríziscsökkentő lépései, így az AIG és a Bear Stearns megsegítése megfelelően valósultak meg.

bear stearns Obama geithner kongresszus felügyelet AIG Bank Szenátus Fed válság
Kapcsolódó cikkek