Pénz- és tőkepiac

Kártyahasználat: külföldön is olcsóbb vásárolni

Olcsóbb és praktikusabb bankkártyát használni, mint készpénzzel fizetni - külföldön pedig különösen, olvasható a Népszabadság összeállításában.

A legtöbb kártya nemcsak készpénzfelvételre használható, hanem vásárolni is lehet vele akár üzletben, akár az interneten. Meglepetést okozhat, hogy külföldön - eltekintve egyes bankok időszakos akcióitól - az ATM-ek használata drágább lehet, mint itthon. Általában azonban így is olcsóbb valutához jutni, mint a pénzváltóknál - írja a lap.

A kártyákat ezért érdemesebb közvetlenül fizetésre, számlák kiegyenlítésére használni. Ráadásul egyre több parkoló- és közlekedésijegy-automatánál is lehet már kártyával fizetni, s ez technikailag ugyanolyan vásárlásnak számít, mintha boltban fizetne az ember - vagyis a legtöbb esetben díjmentes. Még abban az esetben is, ha a tranzakció összege mindössze egy euró. A kártyás vásárlás további előnye, hogy nincs apró, amit elhagyunk, a zsebünkben felejtünk vagy épp nem használunk semmire.

A kártyahasználat mellett szól az is, hogy az elszámolás középárfolyamon (egyes bankoknál deviza-középárfolyamon) történik, ami jóval kedvezőbb, mint ha a pénzváltónál vennénk meg az adott valutát.

Ha nem eurót vagy dollárt használó országban fizetünk, a konverzió kettős: előbb az adott pénznemről euróra vagy dollárra, majd arról forintra váltják a vásárlásokat, az elszámolás napján érvényes árfolyamon. Az esetek többségében azonban még így is jobban járunk, mint készpénzzel.

kártyahasználat atm kártyahasználat külföldön készpénzfelvétel külföldön
Kapcsolódó cikkek