Pénz- és tőkepiac

Kína nem cserélné le a dollárt

Kínának nem áll szándékában elhagyni az amerikai dollárt, mint a világ vezető tartalékvalutáját.

Ezt He Yafei külügyminiszter-helyettes jelentette ki Pekingben azon a sajtóértekezleten, amelyen Hu Jintao kínai államfő közelgő oroszországi útjáról tájékoztatott – jelenti a Reuters.

Brazília, Oroszország, India és Kína államfői június 16-án Jekatyerinburgban találkoznak, ahol megvitatják a dollárnak mint a világ vezető tartalékvalutájának más valutára történő felváltásának lehetőségét. Korábban Dmitrij Medvegyev orosz elnök kérdőjelezte meg a dollár vezető szerepét.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint a találkozón szóba kerülhet-e egy új szupervaluta kiválasztása, a kínai külügyminiszter-helyettes leszögezte: jelenleg ez nincs napirenden.

Az új tartalékvaluta bevezetésének lehetősége már az ENSZ szakértőinek körében is felmerült: A Közgyűlés elnöke májusban nyilatkozott arról: napirendre kell tűzni a dollár mint tartalékvaluta felváltásának kérdését.

Dmitrij Medvegyev elnök korában egy sajtóértekezleten emlékeztetett arra, a jelenlegi nemzetközi pénzügyi rendszert csak egy valutára, az amerikai dollárra építve hozták létre és a jövőben a rubelnek is tartalékvalutává kellene válnia.

jekatyerinburg dollár ENSZ tartalékvaluta kínai
Kapcsolódó cikkek