Pénz- és tőkepiac

Megjött a befektetők kedve a hét utolsó napjára

Egészen 2-2.5 százalékkal tudtak emelkedni a tőzsdék a tengerentúlon, így ledolgozták a hét korábbi részében összeszedett mínuszokat. A tegnapi felívelés több oknak is volt köszönhető - mondjs Sörös Csaba, a Takarébank elemzője.

A kiskereskedelmi bolthálózatok az átlagnál jobban bele tudtak húzni tegnap, a szektorból érkező vártnál jobb negyedéves eredményjelentések hatására. Ugyanakkor az is szerepet játszott, hogy a negyedév végéhez közeledve a portfólió managerek ilyenkor jellemzően likvidálják a rosszul teljesítő eszközeiket és más jobban teljesítőket választanak a portfóliójukba. Ez is lökést adott a tegnapi vásárlási hullámnak. Végül az is hozzájárult a jókedvhez, hogy Ben Bernanke, a Fed elnöke a tegnapi kongresszusi meghallgatásán állni tudta a sarat a Bank of America-Merrill Lynch akvizícióval kapcsolatos érintettségét firtató kérdések záporában. A képviselők azt feltételezték, hogy a bankrendszer stabilitásának megőrzése érdekében, a Merrill bukását elkerülendő, a Fed nyomást gyakorolt a Bank of Americára, hogy semmiképp se álljon el a
Merrill felvásárlásától. De a meghallgatás során Bernanke eloszlatta a kételyeket, hogy ilyesmi nem történt és, hogy az összes, az ügylet során lefolytatott Fed kommunikáció a hatályos törvények betűje szerint történt - mondja Sörös.

Az ázsiai tőzsdék péntek reggel, igaz a Wall-Street-nél visszafogottabb
mértékben, de emelkedni tudtak, nem csoda, hiszen a távol-keleten a szerda és a csütörtök is zöld tartományokban telt. A nyugat-európai börzék a nyitás után egy órával 1 százalékos pluszban járnak, tehát mindenképpen elmondható, hogy a hét végére megjött a befektetők kedve.

Amennyiben így folytatódik a nap későbbi részében az előzővel ellentétben, a nemzetközi tőzsdék e heti teljesítménye pluszos lehet. A kockázatvállalási kedv növekedésével a dollár és a jen is gyengült, rendre 1.40 és 134.50 fölött járnak a jegyzések az euróval szemben. A hét elején még 31 felett járó VIX volatilitás index péntekre 26 környékére csökkent vissza. A nap későbbi részében az Eurózóna bizalmi indexei és az amerikai személyes bevétel és kiadási adatokra fog fókuszálni a
befektetők figyelme - véli Sörös.

részvéánypiac tőzsde befektetés
Kapcsolódó cikkek