Pénz- és tőkepiac

Megvan a kiskapu - Bónusz helyett az alapbért emeli a Citi

Egy az AP-nek névtelenül nyilatkozó informátor szerint a Citigroup – megkerülendő az állami támogatásban részesülő bankokra vonatkozó prémiumfizetési korlátozásokat – az alapbér megemelésével igyekszik kompenzálni alkalmazottait.

Az anonim információs forrás szerint a most bevezetendő technika segítségével a Citigroup tarthatja a 2008-as bérszintet, úgy, hogy eközben megfelel az állami forrásokban részesülő bankokra vonatkozó szigorúbb szabályoknak. A módszer lényege: a vörös posztónak számító bónuszok helyett az alapbéreket emeli meg a pénzintézet – írja az AP.

A New York Times mai cikke szerint az új javadalmazási szerkezetnek köszönhetően egyes alkalmazottaknak akár 50 százalékkal is emelkedhet a bére. "A Citi továbbra is tanulmányozza a kompenzáció lehetőségeit azért, hogy megtarthassa dolgozóit ebben a kihívást jelentő gazdasági környezetben. Bármilyen, a bérekkel kapcsolatos módosítás a fix és a változó jövedelmek kiegyensúlyozását szolgálja és nem a teljes fizetés megnövelése a célja" – kommentálta a híreket a pénzintézet közleményben.

A New York-i székhelyű bankot erősen megviselte a válság: eddig 45 milliárd dollár állami kölcsönt kapott, aminek egy részét hamarosan részvényre váltják. Az amerikai adófizetők ezt követően a Citi 34 százalékát birtokolják majd.

Az Obama-kormány nemrég Kenneth Feinberget nevezte ki az államilag támogatott bankok bérezési gyakorlatának felügyelőjévé. Feinberg hét pénzintézetet (köztük a Citit) felügyeli és minden érintett cégnél ellenőrzi a 100 legjobban fizetett menedzser javadalmazását. Ha túlzónak találja a kiadásokat, megvétózhatja a cégnek a menedzserek számára tett ajánlatát.

Obama alapbér Citigroup bónusz fizetés Citi prémium
Kapcsolódó cikkek