Pénz- és tőkepiac

Mit szeretünk csinálni legjobban a bankkártyáinkkal?

A korábbinál visszafogottabb ütemben bár, de tovább növekszik a vásárlások aránya a bankkártyás tranzakciókon belül Magyarországon – derül ki a lapunk által megkérdezett bankok nyilatkozataiból.

A lassulás az érintettek szerint egyrészt a kedvezőtlen gazdasági környezettel, másrészt az évről évre növekvő bázissal magyarázható, ám ennek ellenére a bankok bíznak a további növekedésben.

A kártyás fizetési műveletek terjedését, a kártyabirtokosok aktivitásának növekedését alátámasztják a Magyar Nemzeti Bank statisztikái is. Ezek szerint a hazai és külföldi kibocsátású kártyákkal indított műveletek száma 298 millió, értéke 7107 milliárd forint volt tavaly, a növekedés üteme a megelőző esztendőhöz képest a darabszámot tekintve 10, értékben 6 százalékot ért el.

Az MNB kimutatása alapján az elmúlt évben tovább nőtt a vásárlások aránya: száz műveletből 56 volt áru vagy szolgáltatás ellenértékének a kifizetése, míg egy évvel korábban alig haladta meg az 50 százalékot az arány.

A jegybank szerint ugyanakkor a hazai kártyahasználati szokások további eltolódása a szó szoros értelmében vett készpénzkímélés, azaz a vásárlások irányába több tényezőtől is függ. Nagyban elősegítheti a fejlődést a kereskedői elfogadói hálózat bővülése, amelyet a kereskedők körében folytatott kampány és a kereskedői jutalékok részét képező interchange (átváltási) díjak csökkenése szolgál. Komolyan hozzájárulhat az MNB szerint a piac fejlődéséhez a magyar kártyabirtokosok fizetési eszközbe vetett bizalmának az erősödése, ebből következően pedig a fizetési szokások változása is.

A vásárlási műveletek – ezekből tavaly 167 milliót regisztráltak – 94 százaléka az üzletek pénztáraiban felszerelt közel 50 ezer elektronikus POS-berendezésen keresztül lebonyolított fizetés volt. A maradék internetes POS-berendezésen, imprinteren, valamint ATM-en keresztül lebonyolított fizetés. (ATM-nél jellemzően telefonkártya-feltöltést, telefon- és díjbeszedőszámla-kiegyenlítést végeznek az ügyfelek, ezeket fizetési műveletként számolja el a statisztika.)

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

imprinter interchange POS atm Magyar Nemzeti Bank MNB kártya bankkártya telefonkártya-feltöltés
Kapcsolódó cikkek