Pénz- és tőkepiac

Moody's: A bankoknak még vaskos támogatás kell

Az orosz bankok külső támogatási igénye az idén megközelítheti a 40 milliárd dolláros nagyságrendet - állítja az egyik vezető hitelminősítő, a Moody's friss jelentésében. S mivel már kaptak a kormányzattól közel 24 milliárd dollárral felérő támogatást, új tőkeként még több mint 16 milliárd dollárnyit kell juttatni nekik - számolta ki a Moody's.

A hitelminősítő szerint ugyanis helyzetükben nem várható javulás, tekintettel a rubel idén bekövetkezett értékvesztésére és az orosz gazdaság teljesítményének romlására.

Mindkettő láthatóan negatív nyomot hagyott az orosz bankok mérlegén - fogalmaz a Moody''s, amely az idén már több ízben rontott orosz bankok adósi megítélésén és az egész orosz bankrendszerre negatív kilátást tart érvényben.

A bankaktívák minőségének romlása a fennálló feltételek mellett folytatódhat, a bankok újratőkésítésének igénye így várhatóan erős lesz, egyre inkább kénytelenek majd szembe nézni vissza nem fizetett hiteleik növekedésével, mely hitelek aránya az év második negyedének elején 11 százalék körüli volt az összesből a múlt év eleji 4,6 százalékkal szemben.

A vissza nem fizetett hitelek aránya azonban az idei év végére elérheti esetükben a 20 százalékot is - becsüli a Moody''s.

támogatás orosz bankok Moodys hitel
Kapcsolódó cikkek