Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: Ha kifullad az euró-rali, megfordul a tőkeáramlás

Konszolidáció előtt állnak a feltörekvő piacok, az eszközeiket kezelő alapokba az elmúlt egy hónapban 12 milliárd dollár áramlott, lufi-szerű felfújódást okozva. A pukkasztó hatást az euró-dollár árfolyamának irányváltása okozhatja.

 A közös pénz az elmúlt hetek meredek kapaszkodásának utolsó állomására ért, innen már csak lefelé vezethet az útja – vélik az elemzők. Az euró eladására és a dollár vásárlásra buzdítja befektetőit a világ legnagyobb deviza ügyletekkel foglalkozó bankja, az UBS AG. Mint indokolják: az euró „utolsó állomására ért, míg az amerikai fizetőeszköz kilátásai pozitívvá változtak.” Egy hónapos időtávra az euró visszatérhet az 1,40-es szintre, három hónap múlva viszont már 1,30-on állhat meg a kurzus.

Jelenleg 1,4283-ig gyengült a dollár, az elmúlt egy hónapban értékének 6,4 százalékát veszítette el a zöldhasú a közös pénzzel szemben, ez az idei év leggyengébb szintje. Az amerikai és az európai 10 éves referencia idejű kötvények hozamai közötti változás jelzi előre, hogy a dollár eszközökbe ismét nagyobb mennyiségű tőke áramolhat vissza. Már az elmúlt héten az amerikai értékpapírokba 770 millió dollár áramlott az előző héten, szemben az azt megelőző heti 490 millió dollárral – áll az UBS publikációjában. Az amerikai kötvények hozama a tavalyi rekord alacsony szintről (2,03 százalék) 1,61 százalékot emelkedett. A hozam emelkedést az apadó kincstárjegy-kereslet okozza, a befektetőknek nő a kockázat vállalási kedve, emiatt ismét részvényekbe és az árupiacra szállnak be.

Az euró gyengülő pályára állása lehet a váltás a feltörekvő piaci mutatók esetében is. A befektetők kezdenek kételkedni a magasabb kockázati hozamok emelkedésének tarthatóságában. Kérdéses, hogy milyen sokáig tart ki a piaci rali, és mikor kezdődik el egy meghátrálás – mondja Brad Durham, az EPFR Global alapítója és igazgatója. Az elmúlt négy hónapja zajló tőkeáramlás nyolc havi rekord szintre emelte az MSCI feltörekvő piaci indexét. A Bloomberg hírügynökségen jegyzett elemzői prognózis szerint a feltörekvő indexek a következő 12 hónapban átlagosan 2,9 százalékot fognak esni, míg a fejlett piaci mutatók 3,4 százalékkal emelkedhetnek. „Hosszú távon a fejlődő piaci kilátások nem indokolják a buborék-szerű felfújódást, ami az elmúlt hónapokban kezdődött” - véli Michael Hartnett, a Bank of America-Merrill Lynch elemzője.

A gyenge dollár árfelhajtó hatással bír az árupiacon is. A recessziós félelem enyhültével erősödik a korreláció a dollár árfolyama és az arany jegyzése között – mondja Pradeep Unni, a Richcomm Global Service dubai elemzője. A dollár index – amelyet 6 globális devizával szemben vezetnek - 0,8 százalékot gyengült és jelenleg a tavaly december 18-i szintjén áll. Eközben az arany 14 hetes csúcsra drágult tegnap (augusztusi szállításának ára 982 dollár közelében mozog), míg az ezüst 10 hónapos szinte kapaszkodott: 15,775 dollárra unciánként. Az arany azonnali jegyzése idén 11 százalékot emelkedett, míg az ezüst 38 százalékot kapaszkodott fel.

arany napi tipp fejlett dollár MSCI ezüst feltörekvő euró
Kapcsolódó cikkek