Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: Ősz eleji csúcson az árfolyamok

Nyolc hónapos rekord szintre emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde vezető mutatója, a Bux index. A ralit a nemzetközi események - így az árupiaci csúcsok - mellett a forint erősödése is támogatta, a hazai fizetőeszköz tegnap háromheti rekordon, 276 forinton járt. Mindemellett az elemzők egy jelentősebb idei korrekcióra számítanak a hazai deviza és részvénypiacon, tegnap zárásra a forint már valamelyest vissza is csúszott a 280-as szintre.

 A feltörekvő piacokat Kína húzhatja magával, amely erősíti a hitet a befektetőkben, hogy a válság mélyén túl vagyunk, és kezdődhet a bika-rali – véli Mark Mobius, a Templeton Asset management elnöke.

A feltörekvő piaci eszközök március eleje óta szárnyalnak, az MSCI mutató 66 százalékot emelkedett ez idő alatt. A kockázati étvágy növekedése tegnap szárnyakat adott a legfontosabb árupiaci termékeknek is: a kőolaj 71 dollár fölé drágult, amely hét havi csúcs, de a réz, cink és a grafit is októberi szinten járt.

Bár a régiós tőzsdemutatókat Bécs húzta, Pesten sem panaszkodott senki, ám elemzők a rali végére számítanak. A Bux 3,31 százalékos emelkedést követően 16 594,63 ponton zárt, jelentős: 30 milliárd forintos forgalom mellett.

A Bux olyan szint közelében van – a technikai ellenállása a 17 ezer pont – ahol véget érhet a három hónapos rali és komoly ellenállásba ütközhet: 13 600 pontig is történhet visszatesztelés – mondja Miró József, az Erste Bank szakértője.

Az árfolyam mostani értékelése már megfelelő, de régiós összehasonlításban alacsony a P/E (10 és 11 között mozog, míg Prágában és Varsóban 12-14 között van). A szakértő szerint az elmúlt időszak növekedésében fontos szerepet játszott, hogy csökkenő hozamkörnyezetre játszanak a befektetők. Ugyanis erősödő forint mellett növekszik a kamatcsökkentés, és így a hozamok csökkenésének valószínűsége. Mindenesetre jelenleg a növekvő kockázati étvágynak köszönhetően a befektetők újra megtalálták a Kelet - Közép Európai régiót. 

A magyar piacon tegnap kiemelkedően jól szerepeltek a gyógyszergyártók papírjai, amelyek értéke a régióban szintén a hozamkörnyezet miatt általában alacsonyabbak.

A Richter árfolyamának emelkedésében szerepe lehetett, hogy a kormány nem tervezi tartós állami tulajdonban tartani a 25 százalékos részesedését a gyógyszergyártóban. Igaz, ez még azt sem jelenti, hogy azt eladná – teszi hozzá Miró József. Mindenesetre tegnap 6,58 százalékot drágult a gyógyszergyártó papírja 34 800 forintra, ami már a válság előtti árazáshoz van közel. A forint erősödésének ellenére, fedezeti pozíciók felvételével, a profitjuk jelentősen növekedhet, amely csökkenő hozamkörnyezettel találkozhat. Így az értékeltségük jelentősen növekedhet - mondja Miró József.

Az összes devizával szemben erősödött tegnap napközben a forint: a dollár ára 196 forintig esett, míg a svájci frankért 182 forintot kértek, de estére mindegyik devizanem árfolyama valamelyest visszakorrigált. Eltér a külföldi és a hazai elemzők véleménye a magyar és a lett fizetőeszköz kapcsolatáról, annyi viszont látszik, hogy a forint túlérzékenyen reagál a latt leértékelésről szóló hírekre (ennek volt betudható a múlt heti árfolyamesés, de az elmúlt napok 3 százalékos erősödését is elsősorban az a hír támogatta, hogy Lettország talán elkerülheti a leértékelést).

„A latt leértékelésére játszó befektetők a forint ellen is nagy számban kezdtek pozíciókat építeni” – mondja Bartosz Pawlowski, a BNP Paribas londoni elemzője. Ahogy csökken a leértékelés valószínűsége, úgy történik meg a fordulat ezekben a kötésekben – teszi hozzá a szakértő, aki szerint a forint levált a régiós trendről. A lengyel zloty tegnap 0,3 százalékot gyengült 4,47-re, míg a cseh korona árfolyama alig változott: 26,7-en zárt.

Németh Dávid, az ING szakértője szerint nincs szó arról, hogy leszakadtunk volna a régiós együttmozgásról, de az tény, hogy a befektetők látnak hasonlóságot a magyar és a lett helyzet között: elsősorban a magas devizahitel kitettséget, de a költségvetés körüli problémák miatt is mindkét országot kockázatosabbnak tekintik a befektetők, mint a lengyel vagy a cseh gazdaságot.

Nouriel Roubini, a New Yorki Egyetem professzora úgy látja, elkerülhetetlen lesz a leértékelés Lettországban, amelynek átgyűrűző lehet a hatása az egész régióra: a befektetők ismét érzékenyebbé válhatnak a kockázatokra – áll a közgazdászhoz köthető RGE Monitor jelentésében.

Németh Dávid szerint egy 10 százalékos leértékelésre is már a forint reagálna a legérzékenyebben: 3-4 százalékos veszteséggel, de az elemző nem számít tartós trendváltásra ebben az esetben sem. Az év hátralévő részében volatilis marad az árfolyam, amelynek a 275-ös szint az alja – ezt nem valószínű, hogy átlépné a jegyzés – és 290-295 forint között van a teteje. Az elmúlt időszakban túl optimista volt a nemzetközi hangulat Németh Dávid szerint, de a vállalati eredmények még sok kockázatot rejtenek a világgazdaság állapotáról.

Elképzelhető még egy jelentősebb idei korrekció, ez esetben átmenetileg akár a 300 fölötti régióba is benézhet még a forint. Emiatt kell a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) továbbra is kiemelten figyelnie a pénzügyi stabilitásra. A kamatvágás lehetőségének elillanására utalhat – hogy tegnap Simor András jegybank elnök ennek kockázatáról beszélt. Mint mondta „nagyon rizikós” lenne most vágni, amely súlyosbítaná a gazdasági válságot, ezért előbb meg kell várni, hogy stabilizálódjon az ország kockázati értékelése. Sem ebben a hónapban, sem a következőben nem tudja az MNB a jelenleg 9,5 százalékos kamatot leszállítani – véli Németh Dávid, hozzátéve: augusztusban kezdődhet el legkorábban az ereszkedés, és év végére 8,50-9 százalékig süllyedhet az alapráta. Ekkorra stabilizálódik majd a forint árfolyama a 280 körüli szinten.

forint napi tipp BUX Mobius MNB kamat
Kapcsolódó cikkek