Pénz- és tőkepiac

Az itthon kihelyezett kölcsönök kétharmada lakáshitel

Az áprilist követően májusban tovább csökkent a külföldi bankok magyarországi fióktelepeinek összesített mérlegfőösszege a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által nyilvánosságra hozott statisztika alapján.

A fiókok által kezelt hitelállomány május végén 968,52 milliárd forint volt, összetétele nem változott az elmúlt hónapokban.

A kihelyezett kölcsönök legfőbb igénybevevői a háztartások (40 százalék), a nem pénzügyi vállalkozások (40) és a külföldiek (10) voltak. A teljes hitelállomány 70 százalékát deviza-, a többit forintalapú hitelek teszik ki.

A háztartásoknak folyósított kölcsönök állománya május végén 392,3 milliárd forint volt. Ennek közel kétharmada – 239 milliárd – fogyasztási, körülbelül 20 százaléka – 99,9 milliárd – lakáscélú volt.

A fióktelepek forrásösszetétele is változatlan maradt. A források 31 százaléka – 707 milliárd forint – származik külföldi bankközi betétből, és közel 30 százalékot tesznek ki a belföldi háztartások és a nem pénzügyi vállalkozások betétei.ű

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

PSZÁF háztartás fióktelep fogyasztási lakáshitel hitelállomány hitel
Kapcsolódó cikkek