Pénz- és tőkepiac

"Egyre több befektetőnél pattanhat el a húr" – Nő a lufi

Mi lehetett az oka a tegnapi esti gyors korrekciónak? Piaci pletykák szerint a General Electricnek 14 milliárd dolláros tőkeinjekcióra lehet szüksége, mely hír gyors profitrealizálást hozott a tengerentúli piacokra – írja a Cashline.

Bár elnézve a ma reggeli folyamatokat (amerikai határidős indexek, ázsiai börzék menetelése) ezek mulandó dolgok, a pletykára más forrás eddig nem nagyon utalt (pedig önmagában nem lenne meglepő a hír, sok ilyet láttunk az elmúlt hónapokban).

Mindenesetre érdemes látni, hogy a piacok egyre idegesebbek, egyre több befektetőnél pattanhat el a húr egy ilyen tartós emelkedési periódus után, amit jól mutat a szerdai kínai tőzsdeindex meredek zuhanása, amit szintén egy hír váltott ki. És ahogy szaporodnak az emelkedéssel nem konzisztens hírek, vélemények, úgy lehet majd egyre több élesebb beleadásra, aztán akár gyors visszarántásra számítani a piacokon. Példának okáért elég csak ránézni az olaj elmúlt két napban látható teljesítményére: szerdán óriási beleadásra 6 százalékos esés, majd tegnap ugyanekkora lendülettel vissza 67 dollár fölé.

Összességében elmondható, hogy nagyon ideges a piac, a következő hetekben érdekes mozgásokra lehet felkészülni mindkét irányban. Egyre több elemzés lát napvilágot, hogy felfelé milyen szinteket lehet még elérni (a technikai elemzés különféle eszköztárát felvonultatva), amelyek most elég távolinak tűnnek, ráadásul a fundamentumokat tekintve nem is megalapozottak. De ahogy már többször is írtuk, az elmúlt két évben hozzászokhattunk ahhoz, hogy a piacokon egyirányú utcák, eszköz lufik alakulnak ki, amelyeknek nehéz megjósolni a végét.

Ugyanakkor egyre több embert szippanthat magába a rendszer a csodálatos múltbeli (egy-két havi) profitok láttán, és pont ezt a befektetői magatartást kell elkerülni, hisz gyorsan beleszaladhatunk egy hevesebb korrekcióba, amikor csak a reménykedés marad hátra, ami elég gyenge szalmaszál.

tőzsdeindex olaj korrekció befektető lufi profitrealizálás
Kapcsolódó cikkek