Pénz- és tőkepiac

Érkezik az európai bankreform

A Financial Times értesülései szerint októberben hullhat le a lepel azon új európai tervezetről, mely a bankokat nagyobb tőkekövetelmények elé állítaná, megakadályozva egy újabb globális pénzügyi krízist.

Ma az unió pénzügyminiszterei már tárgyalhatnak egy előzetes verzióról.
A reformcsomagban számviteli változtatások és dinamikusabb céltartalék képzési szabályok is belekerülhetnek más egyéb intézkedések mellett, amely a válságok hullámainak kivédése mellett az esetleges leminősítések hatásai ellen is védelmet nyújthatna az európai pénzintézeteknek - írja a Cashline.

Kalifornián már a vízimentők sem segítenek. Az USA leggazdagabb államát, Kaliforniát most a Fitch minősítette le kapásból két fokozattal ("A-"-ról "BBB"-re), mely így már a bóvli kategóriába tartozik.

Nem ez az első leminősítés a sorban, hisz egyre nagyobb adósságteher (26 milliárd dolláros költségvetési hiány!) nehezedik az önmagában a világ nyolcadik legmagasabb GDP-jét előállító államra, és már egészen odáig fajult el a dolog, hogy 3.3 milliárd dollár értékben úgynevezett IOU-val ("I owe you" - készpénzt helyettesítő fizetési ígérvény, gyakorlatilag váltó) egyenlítette ki a Szilícium-völgyet is magába foglaló állam.

És felesleges azt feszegetni, hogy milyen következményekkel járhat ez hosszabb távon (de már most is!), hogy ha fennmarad ez a fizetésképtelenség, ráadásul a Schwarzenegger által vezetett kormányzatnak még mindig nem sikerült összeállítani és elfogadtatni az új költségvetést.

bankreform leminősít költségvetés Fitch
Kapcsolódó cikkek