Pénz- és tőkepiac

Meddig zuhanhat az olaj ára? Lassan 20 dollár lesz?

A nyersolaj ára egészen a barellenkénti 20 dolláros árig zuhanhat az év végére, ahogy a recesszió tovább csökkenti az üzemanyag keresletet – állítja Philip Vegler akadémikus, az Egyesült Államok kormányának volt tanácsadója.

Vegler szerint körülbelül 100 millió barellnyi olajtartalék fog összegyűlni az év végére, így teljesen telítődik a világszintű tároló kapacitás és ez az árakat hétéves mélypontra lökheti vissza. A nyersolajjal utoljára 2002 februárjában kereskedtek 20 dolláros barellenkénti áron.

 

Vegler véleménye mérvadó lehet, mivel már 2007-ben is sikeresen megjósolta azt, hogy az olaj ára át fogja lépni a 100 dollárt. „A gazdasági helyzet nem javul. Az olajfinomítók termelése sokkal alacsonyabb lesz ősszel. Ha a recesszió folytatódik és meleg telünk lesz, akkor az pusztító lehet az iparágra nézve.” – mondta el Vegler.

 

 

Az OPEC az elmúlt évben – válaszul a csökkenő fogyasztásra – rekordmértékben csökkentette a rendelkezésére álló tartalékokat. „Az OPEC nem érzi, hogy milyen mértékben kellene csökkenteni a felhalmozódott tartalékokat. A tárolókapacitás nagyon hamar szűkké válhat, így további kétmillió barellel kellene csökkenteni a termelést naponta.” – tette hozzá Vegler.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek