Pénz- és tőkepiac

"Nincs rá biztosíték, hogy a hurráoptimizmus kitart az év végéig"

Az időzítés szempontjából ezen a kamatdöntő ülésen minden adott volt, ahhoz, hogy a többség által várt 50 bázispontnál is határozottabban lazítson az MNB a monetáris viszonyokon.

Már a nagyon sikeres euro kötvénykibocsátás – amivel jól le lehetett mérni, hogy újra dinamikusan növekszik a külföldiek étvágya a magyar eszközök iránt – is növelte az esélyét annak, hogy a hosszú kivárás után most az MNB egy lépésben a várakozásoknál is nagyobbat vágjon.

A kedvező középtávú inflációs kilátások mellett, ugyanis a forintnak sikerült 7 hónapos csúcsra ugrani, a hazai fizetőeszköz volatilitása is jelentősen lecsillapodott, míg az 5 éves árazott ország kockázati prémium is 10 hónapos mélypontra esett. Ebben a jelenlegi hangulatban a forint kevésbé sérülékenyen reagálhatott és reagált is, illetve most sokkal könnyedébben elviselt még egy ilyen drasztikusabb kamatvágást is.

Nincs rá biztosíték, hogy ez a hurráoptimista hangulat akár év végéig vagy az őszig is kitart, így most nyílt lehetőség kihasználni ezt a kedvező trendet. A közel 10 százalékos felértékelődésével egyébként a forint toronymagasan a legjobban teljesítő deviza volt az elmúlt három hónapban az euróval szemben a Bloomberg által számba vett 176 deviza közül - írja Orosz Dániel, az AXA csoport Magyarország stratégiai tanácsadója.

A kamatvágás előtt nem sokkal ugyan gyengült a forint, de a kamatdöntés publikálása után ismét erőre kapott a hazai fizető eszköz, így az azonnali reakciók alapján nem lehetett azt érzékelni, hogy a piac túlzásnak találta volna az 1 százalékpontos kamatvágást.

 Még 1-2 százalékos gyengülést sem tekinthetnénk azonban kifejezetten negatív reakciónak. Ugyan az elemzők java egy mérsékeltebb fél százalékot várt az elmúlt napokban lehetett látni, hogy a piac óvatosan – ha ugyan nem is 100 bázispontot – de az 50 bázispontnál már kezdett valamivel többet beárazni.

kötvény MNB kockázati prémium kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek