Pénz- és tőkepiac

Szárnyal a kínai tőzsde

A Shanghai Index tegnapi 1,4 százalékos emelkedése után a Kínai tőzsde teljes kapitalizációja 3210 milliárd dollárra nőtt, szemben a Japán Tőzsde 3200 milliárd dolláros összértékével. A Shanghai Index az idei évben 75 százalékot emelkedett, szemben a „Nikkei225” 7 százalékos növekedésével. A világ legnagyobb tőkepiaca az Egyesült Államoké, 10800 milliárd dolláros kapitalizációval.

„Kína csak az első tapogatózó lépéseit teszi meg és még növekedési fázisban van, míg Japán már egy fejlett gazdasággal rendelkező ország.” – mondta el Daphne Roth, az ABN Ambro Bank ázsiai divíziójának vezetője.

 

Kína gazdasága kifejezett jól teljesített az év első felében. A gyors kínai növekedés fő okai a kormány 4000 milliárd jüanos – 585 milliárd dolláros – gazdaságélénkítő csomagja, illetve a rekordméretű bővülés a hitelpiacon, amely megvédte a kínai gazdaságot az exportpiacok visszaesésétől. Az ország devizatartalékai a történelem során először átlépték a 2000 milliárd dollárt, míg a pénzmennyiség rekordnak számító 28,5 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest.

 

Japán idei teljesítménye már nem volt ilyen fényes. A gazdaság 14,2 százalékot esett vissza az első negyedévben, és a defláció valamint az elöregedő népesség nagyon gyenge helyzetbe hozta az országot.

 

 

„Japánnak két fő problémája van: a hatalmas államadósság csökkenti a kormány mozgásterét a gazdaságélénkítő programok beindításában, és az ország még mindig túlságosan függ az mennyiségétől” – mondta el Takashi Kamiya, Tokió egyik vezető alapkezelőjének szakértője.

tőzsde Nikkei Japán Shanghai
Kapcsolódó cikkek