Pénz- és tőkepiac

200 millió dollárra perelte a Citit hét norvég kisváros

Hét, az Északi sarkkör közelében található norvég kisváros összesen több mint 200 millió dollár kártérítést követel a Citigrouptól a másodlagos pénzpiaci ügyletek miatt elszenvedett veszteségeik pótlására.

A hét város, (közülük a legnagyobb is mindössze 33 ezer lakossal rendelkezik) a sub-prime válság következtében akkora veszteségeket könyvelt el, hogy mostanra az üzleteket szervező Terra Securities befektetési céggel együtt a csőd szélére jutott.

Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana és Vik városa ezért 140 millió eurót, vagyis több mint 200 millió dollárt követel a felelősnek tartott Citigrouptól – jelenti az AFP.

A helyi jelentések szerint egyes helységekben több közszolgáltatást beszüntettek, iskolákat és időseket kiszolgáló intézményeket kellett bezárni az anyagi károk miatt. Mivel a városok kölcsönzött pénzt fektettek be, a veszteségeket követően nem volt más választásuk, mint a költségcsökkentés.

A Citigroup csak 2009 júniusában és májusában 115 millió dollárnyi komplex befektetést értékesített a norvég városoknak a Terra Securitiesen keresztül. Az üzlet eleinte igen jövedelmezőnek tűnt, de rövid időn belül fordult a kocka: 2008 májusára minden, a Terrán keresztül elhelyezett elveszett. A New York állam bíróságához forduló norvég városvezetők szerint a Citigroup nem látta el kellő mennyiségű információval a Terrát a befektetések valódi kockázatait illetően.

Norvég per Citigroup másodlagos
Kapcsolódó cikkek