Pénz- és tőkepiac

Csúcsra törnek a fémárak

Már nem csak a kínai gazdasággal kapcsolatos pozitív hírek támaszthatják meg a nyersanyagárakat – valószínűleg ez volt a legfontosabb üzenete a tegnapi árupiaci fejleményeknek. Az év eddigi részében ugyanis jellemzően az ázsiai ország nyersanyagigényének stabilitásában, néha a várható bővülésében reménykedve adtak drágulási előrejelzéseket az ipari fémekre és az energiahordozókra az elemzők, tegnap azonban egy kedvező nyugat-európai makroadat miatt emelkedett az árupiaci eszközök világpiaci ára.

A német befektetői bizalom emelkedett több mint hároméves csúcsra, ennek hatása az árupiacokon felülmúlta a júliusi kínai rézimport drasztikus mértékű – 15 százalékos – visszaesését is. Az ipari fémek tegnapi drágulására a dollár euróval szembeni gyengülése is rásegített, ez egyébként szintén a kedvező német mutató publikálásának volt köszönhető. A Londoni Fémtőzsde határidős szekciójában tegnap 1,8 százalékkal ugrott meg a réz, 4,1-del az alumínium, 3,9-del a nikkel, illetve az ólom és 3-mal a cink árfolyama.

A legfontosabb ipari fémek egyébként kiváló befektetésnek bizonyultak az év eddigi részében. Leginkább a réz árfolyama száguldott – csaknem megduplázódott nyolc hónap alatt, de még a legszerényebb mértékben dráguló alumínium ára is majd 30 százalékkal növekedett. Könnyen elképzelhető, hogy rövidesen az alumínium is felzárkózik a lendületesebben dráguló többi eszközhöz, mivel amerikai becslések szerint a jelenlegi ár mellett a kitermelés 40 százalékán még veszteség keletkezik.

A tengerentúli benchmark WTI kőolaj árfolyama tegnap lapzártáig 1,2 százalékkal – ismét 67,5 dollár fölé – emelkedett, miután az előző három kereskedési napon keresztül folyamatosan esett. Árupiaci elemzők szerint a részvénypiacokkal mozog együtt az energiahordozó ára, ha a tőzsdék emelkednek, az kőolaj is rögtön drágul. Mások azt emelik ki, amíg nem lesz a világgazdasági bővüléssel kapcsolatban tisztább a kép, az energiahordozó árfolyama volatilis marad, és hosszú távú trend nélkül folyik majd a kereskedés. VG

Milliós fizetések brókereknek

A tavalyi leépítések után a Wall Street-i brókerházak ismét keresni kezdték az árupiaci brókereket – írja a Bloomberg.

„Az üzlet újra beindulni látszik, és mivel a bankok túl sok embert építettek le korábban, sürgősen fel kell venniük újakat” – mondja Jason Kennedy, a londoni Kennedy Associates vezérigazgatója.

Kennedy legalább tíz embert közvetített ki az elmúlt két hónapban bankokhoz, dollárban számolva hétjegyű bónuszért.

„Az üzlet újra beindulni látszik, és mivel a bankok túl sok embert építettek le korábban, sürgősen fel kell venniük újakat” – mondja Jason Kennedy, a londoni Kennedy Associates vezérigazgatója.

Kennedy legalább tíz embert közvetített ki az elmúlt két hónapban bankokhoz, dollárban számolva hétjegyű bónuszért.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek