Pénz- és tőkepiac

Devizalimit a kasszáknál

Egy új rendeletben limitálja a nyugdíjpénztári portfóliókban kezelhető devizaeszközök arányát a kormány: a klasszikus portfóliók vagyonuk legfeljebb 5, a kiegyensúlyozottak 20, a növekedési alapok pedig 35 százalékát tehetik ilyen befektetésekbe.

A Pénzügyminisztérium szerint a devizakitettség csökkentésére a tagok megtakarításának védelme érdekében van szükség, a kasszák viszont úgy gondolják, a devizakockázatot másképp is lehet kezelni.

Ráadásul ha a következő hónapokban ki kell szállniuk külföldi papírjaikból, a múlt évben felhalmozott hatalmas bukást is sokkal nehezebb lesz ledolgozniuk. Ebben egyébként eddig jól haladtak a magánnyugdíjpénztárak: január és július között szinte mindegyik portfólió nyereséges lett.



A pénzügyi tárca elismeri: az államháztartási hiány finanszírozását érintő hatásokat is áttekintették a rendelet meghozatalakor, vagyis a kormány nem bánná, ha a kasszák több állampapírt vásárolnának. Az intézkedés elemzők szerint jó hatással lehet az állampapír- és a hazai részvénypiacra.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

deviza nyugdíjpénztár befektetés portfóliók
Kapcsolódó cikkek