Pénz- és tőkepiac

Jön a kilábalás? Hat éve nem volt ilyen július a londoni tőzsdén

A továbbra is súlyos recesszió ellenére több mint hat éve nem zárt olyan jó hónapot a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó FTSE-100-as árfolyammutatója, mint júliusban, azon befektetői reményektől hajtva, hogy a gazdaság talán már túljutott a visszaesés legrosszabb időszakán.

A FTSE-100-as az utolsó júliusi kereskedési napot ugyan 23,25 pontos, fél százalékos veszteséggel fejezte be, a 4608,36 pontos záró azonban 8,5 százalékos egész havi emelkedésnek felelt meg. A fő londoni index 2003 áprilisa óta nem erősödött ennyit egy hónap alatt.

Az LSE irányadó mutatója 2007 nyara és 2009 kora tavasza között csaknem 50 százalékot zuhant, de azóta szinte folyamatosan és ütemesen erősödik. Még most is azonban több mint 2100 ponttal, 32 százalékkal jár legutóbbi zárási csúcsértéke, a 2007 júniusában mért 6732 pont alatt, vagyis ehhez mérve a londoni még mindig a "bear market" kategóriában van.

A nemzetközileg elfogadott tőzsdei meghatározás szerint - amely a tartós felfutást a bikával (bull), a hosszas lejtmenetet a medvével (bear) jelképezi - a "bear market" állapot akkor áll be, ha valamely tőzsde egy vagy több részvényindexe a megelőző csúcsról az időszaki kilengésektől függetlenül, folyamatszerűen, hosszabb idő alatt legalább 20 százalékot süllyed.

Ha azonban az idei mélypont, a március 3-án mért 3513,54-es záró a mérce, akkor a FTSE-100-as már bőven a "bull market" sávban jár, mivel onnan eddig 30 százalékot erősödött a mutató.

A tavalyi év egészében negyedszázados történetének legrosszabb naptári esztendejét zárta az LSE irányadó árfolyammutatója. Az 1984. január 3-án, ezer pontos bázisszinten indult FTSE-100-as 2008-at 4434,17 ponton fejezte be, 31,5 százalékkal alacsonyabban a tavaly év eleji nyitó szintnél.

Ekkora veszteséget januártól decemberig terjedő időszakban a fő londoni árfolyammutatóban még nem mértek; az eddigi legnagyobb éves zuhanás 2002-ben volt, amikor 24,5 százalékot esett a tőzsdeindex az év eleje és vége között.

A brit gazdaság súlyos recesszióban van, de a befektetők a londoni tőzsde immár tartósnak tűnő felfutása alapján már az év második felétől várt fellendülésben bíznak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) július végén kiadott legfrissebb, előzetes adatsora szerint a korábbinál jóval kisebb mértékben, de így is a várt ütem több mint kétszeresével csökkent a hazai össztermék (GDP) az idei második negyedévben, éves összehasonlításban pedig akkora volt a visszaesés, amilyenre a negyedéves kimutatások közzétételének fél évszázados történetében nem akad példa.

Az ONS első becslése alapján 0,8 százalékkal csökkent a brit GDP-érték a második negyedévben az első negyedéviről; az első negyedben 2,4 százalékos volt a visszaesés. A tavalyi második negyedévitől 5,6 százalékkal maradt el a brit az idei azonos időszakban. Az első negyedévben 4,9 százalékos volt az éves visszaesés.

A londoni elemzői közösség előzetesen 0,3 százalékos negyedéves és 5,2 százalékos éves visszaesésre számított a második három hónapban.

Az éves összehasonlítású GDP-csökkenés 1955 - a negyedéves növekedési adatok közlésének kezdete - óta a legnagyobb volt.

A brit gazdaság teljesítménye a kimutatás szerint immár öt negyedévben csökkent egymás után, és a GDP-érték ebben az időszakban összesen 5,7 százalékkal zuhant.

A brit kormány 3,5 százalékos, független elemzők 4 százaléknál nagyobb idei egész évi brit GDP-mínuszt jósolnak.

kilábalás londoni tőzsde válság
Kapcsolódó cikkek