Pénz- és tőkepiac

"Még korai lenne temetni a dollárt"

Kevés remény van arra, hogy bármely valuta a közeljövőben felválthatja a dollárt mint tartalékvalutát – mondta az orosz Alfa Bank vezető közgazdásza.

Az orosz pénzügyi szakértő Joseph Stiglitz Nobel-dijas amerikai közgazdász Bangkokban tett kijelentését kommentálta a RIA Novosztyinak. Stiglitz kétségbe vonta a dollárnak, mint jó értékmegőrző valutának a szerepét, mivel az szerinte "nagyfokú kockázattal jár."

Orlova figyelmeztetett: Stiglitz megjegyzését nem szabad olyan jelzésnek tekinteni, hogy érdemes dollár helyett valamilyen más valutára tenni. "Ez évekbe és évekbe telik" - tette hozzá az orosz közgazdász.

Az IMF még tavaly közölte, hogy rubelből akár tartalékvaluta is lehet, ha Oroszország gazdasága folytatja a dinamikus növekedést.

Oroszország, korábbi nyilatkozatai szerint - más országokkal együtt -, az IMF Különleges Lehívási Jogok (SDR) kosarában a rubelt, a jüant és az aranyat is látni szeretné, és a Húszak vezetői sem vetik el az új tartalékvaluta-rendszer létrehozásának ötletét.

Az 1969-ben létrehozott SDR-t (Különleges Lehívási Jogok) elszámolási egységként használja az IMF, és más nemzetközi szervezetek is. Az SDR egy főbb valutákból álló valutakosár, jelenleg súlyozottan a dollár, az euró, a japán jen, és az angol font alkotja.

Az SDR-ben az egyes valutákat adott időszakban a nemzetközi kereskedelemben és pénzügyekben betöltött relatív fontosságukkal összhangban súlyozzák. Az SDR-kosárban levő valuták meghatározásáról és súlyozásukról az IMF végrehajtó tanácsa dönt minden öt évben. Az új tartalékvaluta rendszer bevezetésének igénye már az ENSZ-ben is felmerült.

IMF SDR dollár ENSZ rubel tartalékvaluta
Kapcsolódó cikkek