Pénz- és tőkepiac

Ördögi kör - Több ezer eladhatatlan ingatlan a bankok nyakán

Nálunk 7 százalék a minősített állomány, a keményen bedőlt hitelek aránya pedig körülbelül 1-2 százalék. Ez még nagyon jó szám: összpiaci szinten 5-10 százalék is lehet ez az arány, attól függően, melyik bankról van szó – mondta az Axa csoport Magyarország országigazgatója a Világgazdaságnak a bedőlt hitelekkel kapcsolatban.

Szekeres Tibor becslése szerint eddig körülbelül 60-100 ezer ügylet dőlt be, ez a bankszektor által kibocsátott ingatlanhitelek nagyjából 8 százaléka.

Miközben az likviditása gyakorlatilag nulla, nem adnak el ingatlanokat, sőt, inkább visszavonják az ajánlatokat a piacról, mint hogy lejjebb menjenek az árak.

Ez egyfelől jó, mert a piac megtartja az ingatlanértékeket, ez jó a bankoknak, mert így a fedezeti értékek szinten maradnak. De nem lehet eladni a lakásokat, ez pedig egy ördögi kör.

Egy helyben állnak a bankok, több ezer eladhatatlan ingatlannal, azt pedig sokan nem tudják, hogy minél tovább tartja a portfóliójában a bank ezeket a rossz hiteleket, annál több tartalékot kell rá képeznie. Tehát a bankoknak most kétségbeesetten kell a profit, hogy a következő hónapokra tartalékolni tudjanak – szögezte le az Axa csoport Magyarország országigazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában.

Arra a kérdésre, hogy a „kétségbeesett” profitszerzés csak a nehéz időkre való felkészülés-e, Szekeres Tibor úgy válaszolt: azzal, hogy magasan tartják a marzsokat a bankok, csak készülnek a tartalékolásra. De ezek még néhány hónap, és úgy eltűnnek, hogy nyomuk sem marad. A bank kettős szorításban van: a betétesek követelik a magas kamatokat, miközben a hitelkamatokat lejjebb kellene vinni.

A marzsot ráadásul jelentősen befolyásolják a járulékos költségei is, amelyek nálunk különösen magasak. Itt a legdrágább a hitelezés a régióban, miközben számításaim szerint átlagosan a megkeresett pénzmennyiség egy hitelen nagyságrendileg mindenhol körülbelül ugyanakkora. Ahhoz viszont, hogy ez így legyen, nálunk sokkal többet kell „rátenni egy hitelre”, mert külföldön sokkal nagyobb a volumen. A lakáshitelezés ráadásul a legdrágább, mert sok munka van vele.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

AXA bedől portfólió likviditás ingatlan hitel profitrealizálás
Kapcsolódó cikkek