Pénz- és tőkepiac

Az Allianz Bank is aláírta a magatartási kódexet

Az Allianz Bank is aláírta szeptember 23-ával a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek Magatartási Kódexét - közölte a hitelintézet csütörtökön az MTI-vel.

Az Allianz Bank számára kiemelten fontos, hogy az ügyfelek átfogó tájékoztatást kapjanak arról, hogy milyen jellegű pénzügyi szolgáltatást kapnak. A pénzintézet az Allianz Hungária Biztosítóval együttműködve átfogó pénzügyi termékpalettát kínál, amelyben egyaránt helyet kapnak a banki, befektetési és biztosítási termékek. Ezek összetettsége eddig is megkövetelte a kimerítő tájékoztatást, így az Allianz számára nem jelent nehézséget a Magatartási Kódexben foglaltak betartása - idézi a bank sajtóközleménye Hegyi Gábor vezérigazgatót.

Az Allianz Bank mérlegfőösszege a tavalyi év végén 60,5 milliárd forint volt, az ügyfelek száma meghaladta a 100 ezer főt. A társaság saját tőkéje 6,05 milliárd forint volt, mérleg szerinti eredménye 5,4 milliárd forint veszteséget mutatott 2008. december 31-én - közölte a hitelintézet.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett listán az Allianz Bank csütörtökön este még nem szerepelt. A pótlólag csatlakozott pénzügyi intézmények között a szerdai adatokhoz képest három új név található: saját jogán is csatlakozott az OTP Bankcsoport két újabb tagja, az OTP Faktoring Zrt. és az OTP Faktoring Vagyonkezelő Kft., továbbá az UniCredit Bank Hungary Zrt. leányvállalata, az UniCredit Jelzálogbank Zrt., így az Allianz Bankkal együtt 25 aláírója van a dokumentumnak, lefedve szinte a teljes lakossági hitelpiacot.

A banki ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódex december 1-jén lép hatályba. A dokumentumhoz önkéntesen csatlakozhatnak a pénzügyi intézmények, ám azt követően az abban foglaltak betartása számon kérhető és szankcionálható (a PSZÁF akár 2 milliárd forintos bírságot is kiszabhat).

A felügyelet honlapján közzéteszi a dokumentumot aláírók listáját, és a kódex hatályba lépését követően azon hitelezőkét is, akik nem csatlakoztak. A felügyelet publikálni fogja a kódex betartásával kapcsolatos megállapításait is, ami vélhetően befolyásolni fogja az ügyfeleket a pénzügyi szolgáltató kiválasztásakor.

PSZÁF Allianz Bank magatartási kódex
Kapcsolódó cikkek