Pénz- és tőkepiac

Goldman Sachs: "a nőkbe fektetve nagyobb a hozam"

A humántőke fejlesztésére világszerte fordított összegek a nők esetében sokkal nagyobb hozamot kínálnak, mint amit a férfiakra költenek – hangoztatta egy nemzetközi tanácskozáson a Goldman Sachs vezérigaztatója. Lloyd Blankfein az előző demokrata elnök által életre hívott – „Clinton Global Initiative” nevű – fórumon fejtette ki nézeteit.

A nagybank vezetője azzal érvelt, hogy a nők világátlagban – főleg a fejlődő országokban – jóval alacsonyabb képzettségi és egzisztenciális szintről indulnak, és az elért eredményeiket nagyobb valószínűséggel forgatják vissza a családba, mint a férfiak.

A cég anyagi támogatást is kész folyósítani a „10 ezer nő” néven meghirdetett kezdeményezéshez, amellyel a szegényebb államokban segítenek karrierhez lányokat-asszonyokat, mind a magán- mint az állami szférában. A program céljaként elsősorban szegény sorban élőket kellene kiemelni a súlyos helyzetükből.

Az idén ötödik alkalommal megrendezett Clinton-csúcson számos állam és kormányfő vett részt, akik valamennyien az ez évi ENSZ-közgyűlés megnyitására érkeztek New Yorkba. A felszólalásában a korábbi amerikai elnök kiemelt feladatként utalt a nemek közötti egyenlőtlenség globális léptékű felszámolására. Mint rámutatott, a nők világszerte a munka 66 százalékát végzik, ezért azonban mindössze a jövedelmek 10 százalékát sajátíthatják el.



A témához hozzászólva a Világbank elnöke, Robert Zoelick bölcs döntésnek mondta „a nemek gazdaságtanának” művelését. Az ExxonMobil vezérigazgatója, Rex Tillerson kijelentette, hogy cége a részvényesek pénzéből folyósít nagy összegeket nemzetközi segélyekre – ennek részként a nők helyzetének javítására – sürgette azonban az elosztás hatékonyságát javító infrastruktúra és intézményi hálózat fejlesztését.

Mint az AP jeleni, a Clinton-fórum idei rendezvényén a főt témák között szerepelt az égjajlatváltozás, a szegénység elleni küzdelem, a globális egészségügy és nevelés. A résztvevő politikusoktól konkrét felajánlásokat és kötelezettségvállalásokat kértek a rendezők.

Clinton-fórum Robert Zoellick Clinton Global Initiative
Kapcsolódó cikkek