Pénz- és tőkepiac

K&H: Reálisabban árazott a piac – Mit érdemes tenni?

„Akármilyen kemény is volt a válság, nem jutottunk el odáig, hogy bármi ingyen lenne” – kezdte előadását Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a Gazdaság és befektetés című konferencián.

A szakértő szerint inkább úgy lehetne értékelni a részvénypiaci helyzetet, hogy a historikusan mért átlagos értékelési szintre tértek vissza a mérőszámok, vagyis sokkal reálisabban árazottak.

A kockázati megítélés javulására utal, hogy a befektetők bátrabbak, és a készpénz s a kötvények felől kezdtek elmozdulni a részvénybefektetések irányába, ez húzta fel az októberi mélyponthoz képest az árfolyamokat. Mindeközben javult régiónk megítélése, de az még mindig alulmarad a feltörekvő piaci átlagoktól, különösen a BUX értékelése alacsony, ezért – a javuló egyensúlyt is tekintetbe véve – a magyar mutató preferálttá válik.

A K&H Alapkezelő ajánlása szerint az elkövetkező 12 hónapban a csökkenő, de nemzetközi viszonylatban még mindig magas kamatok miatt túlsúlyozni érdemes a forint pénzpiaci eszközöket, ezért a rövid lejáratú állampapírokat felülsúlyozásra ajánlják.

„Részvényekben a várakozásunk az, hogy a jelenlegi emelkedés még akár egy-két negyedévig tarthat, de az élénkítő csomagok visszavonása körüli növekvő gazdaságpolitikai kockázatok miatt korrekció indulhat meg” – mondta az elemző. Hozzáteszi: ezért a hazai és a nemzetközi részvényekben is semleges a 12 hónapra szóló ajánlás, ahogyan az euróeszközökre is.

A nemzetközi deviza-államkötvényeknél viszont az alulsúlyozást tartja indokoltnak Horváth István, mint mondta: a felmérések szerint nemzetközi szinten ezek még mindig felülsúlyozottak, miközben mind az esetleges gyorsuló növekedés és az ezt követő mind a világszerte duzzadó államadósság az eszközosztály ellen szól.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

részvény értékelési szint alulárazott mérőszám BUX semleges kamat
Kapcsolódó cikkek