Pénz- és tőkepiac

A "céltáblának" használt bankvezér távozik

Kenneth Lewis az év végén távozik tisztségéből. A bejelentést megelőzően a Bank of America vezére kritikák kereszttüzébe került a cég veszteségei és a Merrill Lynch felvásárlásával kapcsolatos bónusz botrányok miatt.

A Merril Lynch 50 milliárd dolláros megvásárlása kimerítette a Bank of America készpénztartalékait, emiatt a washingtoni kormány segélycsomagjára volt szüksége, amikor a pénzügyi válság súlyosabbra fordult.

A Merill vezetői 5,8 milliárd dolláros bónuszt kaptak az új tulajdonos engedélyével, a Bank of America pedig utóbb 45 milliárd dolláros mentőcsomagra szorult.

A bank részvényesei már áprilisban menesztették Kenneth Lewist az elnöki posztról és már akkor felmerült, hogy hamarosan a vezérigazgatói széktől is meg kell válnia – tudósít a BBC.

Lewis 2001 óta vezette a vállalatot. A Greenwood Capital elemzője szerint jó döntés a cég részéről a vezér menesztése. Walter Todd úgy fogalmazott: Lewist mindig is céltáblának tekintették a Bank of America sorsa kapcsán, de az ilyen ügyeken a látszat maga a valóság. Az amerikai tőzsdefelügyelet korábban jelezte: a Bank of Americának bíróság előtt kell felelnie a prémiumok miatt.

bónusz vezér Merrill Lych Kenneth Lewis Bank of America
Kapcsolódó cikkek