Pénz- és tőkepiac

Bikacsapda vagy nyerő befektetés – Hogyan vegyünk aranyat?

A bikacsapda nem egy új küzdőtechnika a bikaviadalok világából, hanem a tőzsdei elemzés egyik szakkifejezése, tájékoztat a Magyar Aranypiac Kft. Arra az esetre használják, mikor az árfolyam áttör egy korábban még soha el nem ért szintet

Ennek hatására többen vételi pozíciót nyitnak, ám az árfolyam minden várakozással szemben hirtelen irányt vált, mínuszba fordul, és így a „bika” piacra spekulálók „csapdába” esnek. Nyereség helyett váratlanul veszteséggel kell szembenézniük.
 
Jó két héttel ezelőtt az arany árfolyama lendületesen átlépte az 1000 dolláros álomhatárt. Ezt követően a lendület alábbhagyott, de a megszerzett magas árfolyam mind a mai napig fennáll. A befektetési tanácsadók bölcsen bólogatnak, mint akik mindig is tudták, hogy így lesz, a vevők bármit megvesznek, ami aranyból van, a dollár a halálán van, az arany pedig él és virul.

A magyar néplélek együtt sóhajt a világgal. Ha belegondolunk, hogy két éve még a bankok, a befektetési alapok és a brókercégek pénzügyi zsonglőrjei kinevették az aranyat, mint befektetést, sőt kamatmentes „nagyapó-terméknek” csúfolták, akkor a mostani fordulat már több mint figyelemre méltó.


 
Az arany az elmúlt 10 évben átlagosan 25 százalékos hozammal nem csak hogy a legjobb kamatot termelte, de egyben az egyetlen örökérvényű biztonsági tartalék is volt.
 
Hirtelen sokan értenek az arany árfolyamához, certifikátokat és vámszabadraktárt ajánlanak, short és long pozíciókra hívják fel a figyelmet, mondván, hogy ezt a fantasztikus sztorit nem szabad kihagyni. És ezen a ponton újrakezdődik a szokásos mohó őrület.

Az arany piaca kétségkívül belső erőtől duzzad. Technikailag az 1.000 dolláros unciánkénti árfolyamcél után megtorpanás és kismértékű esés következett, ami a csapdahelyzetet erősíti, de joggal lehet számítani az erősödésre is.

Mert az árfolyam 1 100 dollárig is emelkedhet. Ennek ellenére nem ajánlott máris mindent egy lapra feltenni, és az aranykészleteket csordulásig feltölteni. A bölcsen befektetők megvárják a nagybevásárlással, hogy előbb elérkezzen az 1 035 dolláros árszint, és addig szakaszosan vásárolnak.

Mi a befektetési célú arany lényege?

1) A fizikai arany minden háztartás pénzügyi portfoliójában 5-10 százalékos arányban jelen kellene, hogy legyen.

2) Az arany ne legyen spekuláció tárgya, hanem vagyonbiztosítás és fedezeti tartalék, akár egy életen át megtartva, megőrizve.

3) Méretek tekintetében a negyed-unciától (7,77 gramm) legfeljebb az 500 grammos egységig célszerű vásárolni egy-egy darabot.

4) Kizárólag befektetési aranyként (999,9-es finomságban, londoni fémtőzsdei elismertséggel bíró kibocsátó termékét, napi vételi- és eladási jegyzéssel) érdemes venni. Ha bármelyik ismérv hiányzik, csalódás lehet a vége.

5) Aranyat kizárólag a fizikailag elérhető, számon kérhető, ellenőrizhető, a Nemesfém Hitelesítő és Vizsgáló Intézet felügyelete alatt tevékenykedő kereskedőknél szabad vásárolni. A csak az interneten megtalálható webáruházakkal szemben jobb az óvatosság.

2) Az arany ne legyen spekuláció tárgya, hanem vagyonbiztosítás és fedezeti tartalék, akár egy életen át megtartva, megőrizve.

3) Méretek tekintetében a negyed-unciától (7,77 gramm) legfeljebb az 500 grammos egységig célszerű vásárolni egy-egy darabot.

4) Kizárólag befektetési aranyként (999,9-es finomságban, londoni fémtőzsdei elismertséggel bíró kibocsátó termékét, napi vételi- és eladási jegyzéssel) érdemes venni. Ha bármelyik ismérv hiányzik, csalódás lehet a befektetés vége.

5) Aranyat kizárólag a fizikailag elérhető, számon kérhető, ellenőrizhető, a Nemesfém Hitelesítő és Vizsgáló Intézet felügyelete alatt tevékenykedő kereskedőknél szabad vásárolni. A csak az interneten megtalálható webáruházakkal szemben jobb az óvatosság. -->

arany bika befektet dollár pozíció uncia árfolyam
Kapcsolódó cikkek