Pénz- és tőkepiac

"Duma és lufi szindróma – Az igazság órája közeleg"

A tegnapi nap Amerikában ékes bizonyítéka volt annak, hogy – talán nem túlzás így fogalmazni – lufi karakterisztika érvényesül a piacokon – írja a Cashline.

Az elmúlt napok augusztusi és szeptemberi adatai (új és használt lakás eladások, fogyasztói bizalmi index, foglalkoztatás, feldolgozóipari indexek) ugyanis egyértelműen cáfolják a V-alakú kilábalás vízióját. Tegnap a szeptemberi foglalkoztatási adat lett rosszabb a vártnál: még mindig 250 ezer munkahely szűnt meg a hónapban. 

Ez egyrészt nem utal arra, hogy egy bizonyos szint után élesen enyhülne a munkaerőpiaci zsugorodás mértéke, másrészt az csak duma, hogy a munkaerőpiaci adatok késleltetett trendet tükröznek.

Ez igaz egy sima ciklikus válságnál, de ott, ahol a munkaképes korú lakosság több, mint 5-6-7 százaléka elveszíti a munkahelyét, ez már olyan óriási nyomás mind a gazdaság, mind a költségvetés szempontjából, hogy későbbi hatásait nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Másrészt az előrejelző indikátorokban is törés következett be: ami a chicagói feldolgozóipari indexet illeti, ismét gazdasági visszaesést tükröz (50 alá süllyedt). És a legnagyobb baj az, hogy a gazdasági aktivitás úgy gyengélkedik, hogy ebben már minden stimulus benne van szőröstül-bőröstül.

Mindezek ellenére, a piac egy százalékos megingás után újból és újból talpra állt, ami kizárólag a még fennmaradó rövid távú likviditásnak és a hajóra felszállított eddig partvonalon álldogáló befektetőknek köszönhető.

Az igazság órája azonban közeleg, ami legszélsőségesebb esetben akár jövő márciusig is húzódhat, de ha az aktuális makro adatok további visszaesést tükröznek, előbb-utóbb szakad a cérna. Egyébként a témában megszólalt Greenspan, volt Fed-elnök, aki szerint a kifeneklett és 2010-ben a gazdaság újabb lassulás elé néz. Bernanke, a jelenlegi karmester a pénzügyi szabályozásról beszél ma itteni idő szerint 3 órakor.

munkanélküliség Bernanke makro adat fogyasztói bizalmi index tőzsde greenspan válság
Kapcsolódó cikkek