Pénz- és tőkepiac

Elmenekülnek az alapkezelők

Alternatív alapok. A világon működő fedezeti alapok 40 és a magántőke-társaságok 35 százalékát szoríthatja ki az európai piacról az a készülő uniós jogszabály, amely a szóban forgó cégek működésének szabályait szigorítaná.

Ezt a becslést a brit pénzpiaci felügyelet (FSA) tette közzé, első ízben számszerűsítve az áprilisi előterjesztése óta heves viták kereszttüzében álló brüsszeli tervezet várható hatásait.

A Charles River Associates nevű tanácsadó cég által készített anyag szerint az alternatív alapok számára 3,2 milliárd eurós egyszeri és évente 311 milliós működési költségtöbbletet okozna az, ha a jelenlegi formájában fogadnák el a direktívát. Mint ismeretes, az
Európai Bizottság javaslata értelmében az alapkezelőknek – bizonyos nagyság felett – kötelező lenne regisztráltatni magukat, és működésükről a mostaninál sokkal részletesebb tájékoztatással tartoznának a hatóságok felé. A kockázati tőketársaságok számára különösen magas – éves szinten 0,25 százalékos – költségeket eredményezne a szigorítás – számítja a tanácsadó cég.

Emiatt számos alap egyszerűen külföldre helyezheti székhelyét, óriási adóbevételektől fosztva meg az EU-tagállamokat. Nagy-Britannia különösen sokat veszíthet: az Open Europe nevű kutatóintézet szeptemberben kiadott felmérése szerint a szigetország kincstára két év alatt annyi pénzhez jut az alternatív alapok révén, amennyibe a londoni olimpia kerül. A Charles River Associates arra is rámutat, hogy a befektetési lehetőségek szűkülése mind az intézményi, mind a magánbefektetők számára hátrányos lenne. Az európai nyugdíjalapok éves hozama például 1,4 milliárd euróval, azaz 0,05 százalékponttal mérséklődne, ha „elmenekülne” a fedezeti alapok egy része.

Megfigyelők szerint kérdéses, hogy az ágazati szereplők és a brit hatóságok erőteljes lobbizása képes lesz-e rábírni a tervezet enyhítésére az egyelőre nagyon eltökéltnek látszó brüsszeli illetékeseket. A direktíva végleges tervezetét várhatóan decemberben ismertetik Brüsszelben.

Botrány a Wall Streeten

A fedezeti alapokra vonatkozó szabályok szigorítása mellett szolgáltathat érveket az az Egyesült Államokban kirobbant botrány, amelynek középpontjában az ilyen alapok történetében példa nélküli nagyságú bennfentes kereskedéssel kapcsolatos vádak állnak.

Az ügyészség szerint a Raj Rajaratnam által alapított Galleon alapkezelőnél évek alatt több mint 20 millió dolláros illegális profitot realizáltak az ügy résztvevői. Rajaratnam mellett a vádlottak között vannak az IBM, a McKinsey és az Intel magas rangú vezetői is.


Az ügyészség szerint a Raj Rajaratnam által alapított Galleon alapkezelőnél évek alatt több mint 20 millió dolláros illegális profitot realizáltak az ügy résztvevői. Rajaratnam mellett a vádlottak között vannak az IBM, a McKinsey és az Intel magas rangú vezetői is.

-->

fedezeti alapok Alternatív alapok Charles River Associates FSA
Kapcsolódó cikkek