A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Íme, az Év Vállalata

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) idén is kihirdette az Év Vállalata Díj győztesét. Az értékelő bizottság a vállalkozói szellemet, a növekedési lehetőségek felismerését, kihasználását, valamint a jól fókuszált stratégiát díjazta, amikor a pénzintézeti piac számára informatikai támogatásokat nyújtó szolgáltató céget, az AdviseSoft Információtechnológiai Kft.-t nevezte meg nyertesként.

„A jelenlegi nehéz gazdasági környezet ellenére kiemelkedően sok, és jó minőségű pályamű azt bizonyítja, hogy a magyarországi kkv szektor is rátalált a helyes útra. Arra, amely a kockázati tőkésekhez, a kockázati tőkéhez, összességében pedig a most is jelen lévő, elérhető, alternatív forrásokhoz vezet. – mondta Baranyai Gábor, az értékelő bizottság elnöke.

Hogy az elmúlt években felhalmozott tőkét ki tudják helyezni a tőketársaságok, a többi között éppen a fentiekre van szükségük: jól fókuszált, kidolgozott sikerstratégiára, és igazi vállalkozói szellemre. A régióban tevékenykedő, Magyarország iránt is érdeklődő alapok ugyanis az elmúlt két évben összességében 5 milliárd eurónyi friss tőkét gyűjtöttek össze, hogy azt Közép-Kelet-Európában helyezzék ki. Márpedig Magyarországon még most is magas azon kis- és közepes vállalkozások száma, amelyek nem kellően felkészültek a fejlesztési célú magántőke befogadására. A gazdasági környezet változása jelenleg még kevés esetben hozza magával a vállalkozók gondolkodásmódjának változását.
 
„A HVCA célja az Év Vállalata Díjjal, hogy a kockázati tőke iparág egyrészt elismerje azon kimagasló gazdasági teljesítményt nyújtó, transzparensen működő hazai vállalkozásokat, amelyek üzleti modellje példaértékű lehet más magyarországi vállalkozások számára is, másrészt pedig a Díjon keresztül szeretnénk felhívni a hazai kkv-k figyelmét arra, hogy milyen feltételek mentén lehetnek sikeresek a tőkebevonásban, a befektetők elérésében” – mondta Oláh László, a HVCA elnöke.
 
A rendszerváltás óta Magyarországon több mint 3 milliárd dollár értékű kockázati tőkét helyeztek ki a tőkealapok, ezzel csaknem 400 vállalat finanszírozási helyzetét javította, vagy éppen tőzsdére jutását segítette elő az iparág a HVCA adatai alapján.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek