Pénz- és tőkepiac

Mától újra igényelhető a forint alapú támogatott lakáshitel

Újraindult a forint alapú támogatott lakáshitelezés, ám majdnem kétszer annyi önerő kell a kölcsön felvételéhez, mint korábban.

A korábbinál alacsonyabb lehet a törlesztőrészlete a mától igényelhető támogatott lakáshitelnek. Azt azonban még a bankok sem tudják, valódi segítség lesz-e a családoknak az államilag segített kölcsön a lakásvásárláshoz - összegez a MR1-Kosuth Rádió. Az új hitellel a kormány a fiatalok és a nagycsaládosok lakáshoz jutását igyekszik segíteni.

A kölcsön a fővárosban és a nagyvárosokban maximum 25 millió forint értékű ingatlanra vehető majd fel. Vidéken az összeghatár 20 millió forint lesz. Az új nagy előnye, hogy eltörölték a méltányolható lakáshitel feltételét. Ez a gyermekes családok számára határozta meg, hány szobás lakást vehetnek.

A nagyobb lakáshoz azonban már tetemes összegű önerő is kellett a múltban, amely sokakat zárt ki a kedvezményből. Az új hitelnél ezt, a szakértők szerint ésszerűtlen feltételt törölték el, ám egyúttal majdnem duplájára növelték az önerő nagyságát, miközben már korábban megszüntették az úgynevezett szocpolt.



Mindezzel összességében tehát nagyobb önerőre lesz majd szükség az új kölcsön felvételéhez. Az FHB szakértői szerint ez lehet majd az egyik ok, amiért az új konstrukció nem hoz áttörést a lakásvásárlásokban. A másik, hogy az ingatlanpiaci holt időben jött ki az új konstrukció.

Az új hitel 5 millió forintos értékhatárral kérhető felújításra is. A javaslatok szerint ennek lesz inkább keletje az elkövetkező hónapokban.

kölcsön forint alapú lakáshitel önerő támogatott
Kapcsolódó cikkek