Pénz- és tőkepiac

Pál Árpád: Ellentőzsdét kellene indítani!

Ma már akkora az elégedetlenség a BÉT kisebbségi tulajdonosai körében, hogy még a korábbi vezérigazgató sem zárja ki az ellentőzsde létrehozását.

Pál Árpád, a Concorde Értékpapír Zrt. jelenlegi vezérigazgatója a Gazdasági Rádió ma esti Nap Vendége műsorában beszél arról, hogy a hazai piaci szereplők többsége ellenzi az új XETRA kereskedési rendszer bevezetését a jelenleg a tőzsdei vezetés által ismertetett módon.

Sérelmezik továbbá azt is, hogy erről korábban a bécsi többségi tulajdonosok nem egyeztettek velük. Pál Árpád szerint nem voltak hivatalos, érdemi tárgyalások, nem kaptak konkrét információkat a BÉT vezetésétől. A Concorde vezérigazgatója szerint nem lehet nem észrevenni a kooperáció hiányát.

Pál Árpád úgy látja, azután lett egyre nehézkesebb az együttműködés, hogy az osztrák tulajdonosok száma megváltozott és ugyanakkora részvényhányad mellett ötről kettőre csökkent számuk. Ráadásul a Bécsi céljai sokszor nem egyeztethetőek össze a magyar piacéval. „Most itt a farkas” – érzékeltette a probléma nagyságát.

Pál szerint a tőzsde értékes eszközeit, a saját kereskedési rendszert, a BUX-index licence-t Bécs „szisztematikusan átpakolja a saját zsebébe”, ezzel sérti a magyar érdekeket. „Megkockáztatom, hogy a hazai szereplők kiszorítása zajlik” – fogalmazott. „A következményeket nem lehet felmérni, az egységes kereskedési rendszert egységes szabályzat követheti, ami a kibocsátókat is érzékenyen érinti” – figyelmeztetett.

„El tudom képzelni, hogy eljöhet az a fázis, ha nincs kompromisszum, hogy a hazai szereplők vagy feltartott kézzel elfogadják a rájuk erőltetett diktátumot, vagy valóban alternatív irányt keresnek” – mondta, hangsúlyozva, hogy a tőzsde feladata az érintettek kiszolgálása.

„Akár jelen időben is érdemes elgondolkodni, ha nincs más lehetőség, mint lenyelni a bécsi javaslatot és végignézni saját vergődésünket, vagy proaktívan fellépni, és ebbe belefér az alternatív tőzsde létrehozása is” – fogalmazott.

„Ez a folyamat el lett rontva, de talán még most nem késő újragondolni és korrigálni” – mondta a Gazdasági Rádiónak. „Egy év múlva nem lesz Xetra kereskedési rendszer Budapesten, öt év múlva biztosan az lesz, de a ma ismert pontokon komoly változtatásokra lesz szükség” – tette hozzá. Pál szerint középtávon kell gondolkozni, ráadásul a Xetra-rendszernél éveken belül verzióváltás lesz, ami újabb költségeket jelentene a szereplőknek.

„Mivel a Bécsi Tőzsde úgy lép fel mintha egyszemélyes tulajdonos lenne, szükséges lehet egy tisztább tulajdonosi struktúra felállítása” – mondta, jelezve, hogy a Concorde „adott esetben és megfelelő ár ellenében hajlandó megválni részvényeitől”.

BUX ellentőzsde pál árpád
Kapcsolódó cikkek