Pénz- és tőkepiac

Dubai lesújt a piacokra

Dubai pénzügyi nehézségei nemcsak a nemzetközi részvénypiacokat fékezték le, de a nyersanyagok ára is nyomás alá került.

Ma délelőtt a részvényindexek Londonban, Párizsban és Frankfurtban egy százalékkal alacsonyabban nyitottak. Az ázsiai részvénypiacokon erőteljes kurzuscsökkenés ment végbe. 

A Nikkei 3,2 százalékkal mozdult lejjebb, a Hang Seng 4,84 százalékot veszített értékéből. A dubai hírek Ázsiát érintették legerősebben, de az európai indexek is lefelé indultak ma: a FTSE 100 0,3 százalékot, a DAX 0,4 százalékot, a CAC-40 0,6 százalékot csökkent. Csütörtökön a kontinens már megérezte a dubai események hatását, elsősorban az olyan pénzintézetek húzták le a tőzsdéket, amelyek kitettek az ország piacainak - jelenti az AP.

Egy hordó amerikai nyersolaj ára 4,5 százalékos csökkenést követően 74,51 dollárra esett vissza, míg a Brentet Londonban 1,26 dollárral olcsóbban, 75,53 dollárért jegyezték ma délelőtt.

Világszerte jelentős eséssel reagáltak a tőzsdék tegnap a dubai kormány szerdai bejelentésére, amely szerint befektetési társasága, a Dubai World átszervezéséig hat hónapos türelmi időt kér a cégcsoport 59 milliárd dolláros adósságának törlesztésére.

A pénzvilágban nagyjából minden ugyanúgy megy, mint a tavaly kirobbant válság előttA piacok zuhanása a forintot sem kímélte: az euró a reggeli 267,4-ről 272 fölé erősödött a magyar fizetőeszközzel szemben. Elemzők szerint egyelőre korai lenne azt mondani, hogy maga az emírség vált fizetésképtelenné, ám ha ez következne be, az napok alatt erodálná a világ tőzsdéin az elmúlt hónapokban elért árfolyam-emelkedéseket – írja a Világgazdaság.

Ezekkel kapcsolatban már a dubai krach előtt is sok aggály fogalmazódott meg: egyes vélekedések szerint a fejlett államok pénzkínálat-növelő akciói, illetve az általuk elindított óriási összegű élénkítő csomagok a reálgazdaságban alig hoztak javulást – ami pedig annak látszik, az egy újabb, hatalmas pénzügyi buborék.

pénzügyi válság dubai olaj krach részvénypiac
Kapcsolódó cikkek