Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: a bűnbánó Goldman kis apanázsa

A Goldman Sachs jól időzítette a bejelentést: kisvállalkozói programot hirdet. Eközben az USA-ban egyre többen vetik az Obama-adminisztráció szemére, hogy a gazdaságösztönző csomagja nem jutott el az Egyesült Államok motorjának is számító kisvállalatokig.

A Goldman csomagja ugyan elhanyagolható: 500 millió dollár, mégis a bónusz kifizetések miatt gerjedt népharagot hivatott tompítani. Bocsánatot kért a hitelválság kirobbanásában játszott szerepéért a Goldman Sachs vezérigazgatója, Lloyd Blankfein, és 500 millió dolláros kisvállalkozói programot hirdetett meg a Directorship magazin konferenciáján, ahol az év vezérigazgatójává választották.

A Goldman rekord profitot ért el az idei első kilenc hónapban, amelyből 16,7 milliárd dollárt tett félre a felsővezetőinek bónusz kifizetéseire. Ezt követően heves kritika érte Blankfeint, aki korábban 10 milliárd dolláros állami segélyért volt kénytelen folyamodni, valamint 21 milliárd dolláros garanciavállalást kért rossz eszközeire.

Ezt követően a Wall Street egyik legnagyobb befektetési házának univerzális bankholdinggá kellett alakulnia, és, hogy elkerülje a csődöt 5 milliárd dollárt emelt be a Berkshire Hathawaytől, amely cserébe elsőbbségi részvényeket kapott 10 százalékos fizetési garanciával, valamint további 5 milliárdos részvényvásárlási lehetőséget 115 dolláros papíronkénti árral.

A kisvállalkozásoknak szánt 500 millió dolláros keret szétosztásáról a Warran Buffet, a Berksire vezérigazgatója és Blankfein vezette bizottság dönt, amelyhez neves közgazdászokat, így a Harvard Business School-on tanító Michael Portert is felkértek. A Goldman 200 millió dollárt szán oktatási képzésre, 300 millióval pedig direkt forrást biztosítana mintegy 10 ezer kisvállalkozásnak.

A tegnapi nyitás után 177 dollár fölé ugrott a Goldman árfolyama, majd később 176-os szint közelében ingadozott.

berkshire napi tipp Blankfein Buffet Goldman
Kapcsolódó cikkek