Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: Az árupiacokban van fantázia

A gyengélkedő amerikai fizetőeszköz miatt emelkedés volt a jellemző a termények, a kőolaj, és a fémek piacán. Szakértői vélekedések szerint a héten sem hagy alább a rali, amit a keresleti nyomás és a gyenge dollár miatt áramló befektetések tartanak életben.

A Futuresmag elemzése szerint a decemberi szállítású fűtőolaj ára tovább növekedhet, a gyengélkedő valuta miatt. Az olajszármazékok piacán nem ilyen tiszta a kép: a gázolaj és fűtőolaj árának mozgása egyelőre megjósolhatatlan, azonban amint kiderül, hogy mennyire lesz hideg a tél nagy mértékű árfolyamváltozás várható, így az elemző cég ajánlása szerint érdemes figyelni ezeket a piacokat is.

 

 

A réz a múlt héten tovább emelkedett, a piacon továbbra is jellemző a kínai részvétel emelkedése. Habár a réz ára már hetek óta lassan kúszik felfelé, azonban a Futuresmag elemzői szerint továbbra is a kurzus csökkenése a valószínűbb hosszú távon.

 

Mind az arany, mind az ezüst újabb rekordmagasságokba szárnyalt a napokban. Az elemzők szerint ha a dollár folytatja gyengülését az a nemesfémek árának további száguldásához vezethet. A nemesfémek között nagy fantáziát látnak a szakértők a platinában és a palládiumban is, mivel egyrészt a másik két nemesfémhez hasonlóan a dollár árával ellenkező irányban mozognak ezek a fémek is, másrészt mivel a fehér fémeket autóalkatrészekben is használják, így a gépjármű-értékesítések felfutása újabb ralit indíthat ebben a szegmensben.

 

A gabonafélék és az olajos magvak ára is emelkedett a tegnapi nap folyamán, több mint 1 százalékkal. Még kis mértékű emelkedést várnak a piacokon, azonban nem javasolják a befektetést. Az USDA a héten hozza nyilvánosságra a betakarításról és az exportról szolgáló jelentést. Az elemzői várakozások szerint a betakarítás közel 90 százalékos. Bármilyen eltérés a várakozásoktól újabb lendületet adhat a piaci aktivitásnak, az eltéréstől függően pozitív vagy negatív irányba.

fűtőolaj arany palládium gabona réz platina kukorica olaj
Kapcsolódó cikkek