Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: csökkenthetik a céltartalékolást az orosz bankok

Jövőre újraindítja a privatizációt Oroszország. Az ország második legnagyobb bankjának, a VTB Csoportnak 85,5 százalékát vezetné be a tőzsdére tulajdonosa, az állam.

 Az eladásból 300 milliárd rubeles, azaz 10,4 milliárd dolláros bevételt remél Alexei Kudrin, orosz pénzügyminiszter. A VTB-ben az év elején vásárolt részesedést az állam, 180 milliárd rubelért. A bevezetésre az elkövetkező két évben kerülhet sor.

Kudrin közölte: szeretné elérni, hogy a válság végével az orosz bankok egyre inkább kimerészkedjenek - forrás szerzés céljából - a tőkepiacra. Kudrin és Alexei Ulyukayev, a Bank Rossii vezetője jelezte, hogy a pénzügyi válság a végéhez ér Oroszországban, mint közösen megfogalmazták: „a hitelüket nem teljesítők aránya elérte a csúcsát, jövőre már csökkenthetik a bankok a céltartalékaikat.” Csak szeptemberben 1820 milliárd dollárnyi fedezetet kellett félre tennie az orosz bankoknak, a hitelbedőlések ellen, amelyek aránya 3,2 százalékkal nőtt – mutatják a Bloomberg adatai.

Aktívabb jegybanki szerepvállalásra is ehet számítani Oroszországban – ezt a Bank Rossii igazgatója, Ulykayev egy tegnapi konferencián mondta. Az orosz központi bank kedden történelmi mélybe vágta az irányadó kamatrátát: az októberi 50 bázispontos csökkentést követve 9,5 százalékról 9 százalékra süllyedt az irányadó kamatláb. Áprilisban kezdte meg 13 százalékos szintről meredek kamatvágási ciklusát a Bank Rossi.

Az orosz alapráta a harmadik legmagasabb Európában (csak Izlandon és Ukrajnában magasabb). Ulyukayev szerint el kell kerülni a spekulatív tőkebeáramlást, ami nyomás alatt tartja az orosz rubelt és az ország leglikvidebb részvényeit. Ehhez aktívabb jegybanki beavatkozást ígért, mint mondta: nincs inflációs kockázat az országban ezért folytatható jövőre is a kamatciklus.

Oroszország az egyetlen BRIC tagállam, amely kamatcsökkentési ciklusban van – hívják fel a figyelmet szakértők. A 12 havi bár meredeken zuhan, így is 9,7 százalék volt októberben. Elemzők szerint szükség is van a kamatpálya süllyedésére, ugyanis a kőolaj exportáló ország gazdaságának árt a túl erős rubel, amelynek árfolyama elemzők szerint tovább fog kapaszkodni a következő hat hónapban a 27-es szintre a dollárral szemben, jelenleg 28,8-on áll. Az orosz fizetőeszközt, amelyet 55 százalékban a dollárból, 45 százalékban az euróból álló valutakosárral szemben lebegtet a jegybank - spekulatív tőkebeáramlás hajthatja – vélik a Bank Rossi szakértői.

Ugyanis az uráli típusú kőolaj ára 82 százalékot emelkedett az idén, ami felhajtja az orosz eszközök vonzerejét. A Bank Rossi emellett az orosz hitelpiacot próbálja újraindítani, mint azt a jegybanki közlemény is kiemelte: a nemzetközi kamatszint és az orosz kamatláb közötti tér szűkítése segítheti a banki hitelezés beindítását és a rubel erősödésének visszatartását.

A rubel egyébként az elmúlt három hónap legjobban teljesítő feltörekvő piaci fizetőeszköze, azt követően is tudott erősödni, hogy a Bank Rossi jelentős devizavásárlással interveniált a piacon. Szeptember óta 8,7 százalékot erősödött a fizetőeszköz a dollár/euró kosárral szemben, az orosz deviza tartalék állomány november 14-ig 441,7 milliárd dollárra nőtt.

Alexei Kudrin szerint túlfűtötté vált az orosz piac, például a 30 legaktívabb orosz papírt követő Micex index idén 116 százalékot emelkedett az idén, amellyel a világ legjobban teljesítő mutatójává vált, jelenleg 1324 ponton áll. A dollárban jegyzett RTS Index pedig 130 százalékkal nőtt az idén. Az Auerbach technikai előrejelzése szerint még az idén átlépi az 1400-as szintet a Micex. A technikai elemzés mögött az áll, hogy a Micex 50 napos mozgó átlaga felülmúlta a 200 napos mozgóátlagot, amely az Auerbach indoklása szerint a további emelkedés jele.

Az orosz gazdaság várhatóan az idén 8,7 százalékkal fog zsugorodni, elsősorban a tőkepiac januári összedőlése és az energiahordozók árának év eleji mélyrepülése miatt. De jövőre már 4,9 százalékos orosz növekedést prognosztizál az OECD.

napi tipp Micex Kudrin rubel Orosz VTB Bank Rossii
Kapcsolódó cikkek