Pénz- és tőkepiac

Szárnyalás, meglepetés, nyereséges részvények- BÉT heti összefoglaló

Az elmúlt héten csak a gyógyszeripari részvények gyengültek, így a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX újra emelkedni tudott, ismét 21 ezer pont fölé került.

A BUX 21.120 ponton zárt pénteken, az előző hét végi értékéhez képest 654 ponttal, 3,20 százalékkal nőtt az értéke.

Már a hét elején pozitív volt a nemzetközi befektetői hangulat, aminek eredményeként a hétfői nyitáskor szárnyalt a BUX, zárásra pedig a Mol csaknem 7 százalékot, az OTP pedig 3,5 százalékot emelkedett.

A hét első két kereskedési napján fontosabb makrohírek hiányában, elsősorban az amerikai indexek jó teljesítménye befolyásolta az európai börzéket. Kedden már kissé alábbhagyott a lendület, azonban még ekkor is egy százalék fölötti pluszban tudott zárni a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe.

Míg azonban a hétfői és a keddi emelkedést indokolta a nemzetközi tőzsdéken uralkodó optimizmus, a BUX szerdai emelkedése előtt érthetetlenül álltak a részvénypiaci elemzők. A szakértők úgy vélték, a BUX csaknem 3 százalékos erősödését egyáltalán nem indokolták a cégek eredményei, így rövidesen korrekció kezdődhet meg a piacon.

Csütörtökön és pénteken így az eladók kerültek többségbe a BÉT-en, több - a vártnál rosszabb - amerikai makroadat hatására, míg a magyar tőzsdei cégek gyorsjelentéseinek eredményei sem adtak okot az emelkedésre.

Csütörtökön még inkább a kivárás jellemezte a BÉT-et, mivel pénteken jelent meg a legnagyobb forgalmú papírjának számító OTP harmadik negyedéves gyorsjelentése, így csak viszonylag szűk sávban mozgott a papír.

Az OTP pénteki jelentése kedvezőbb lett a vártnál, egyszeri tételek nélkül azonban megfelelt az elemzői várakozásoknak, ezért inkább az eladók jelentek meg piacán.

Péntek reggel publikálta a Központi Statisztikai Hivatal a magyar harmadik negyedéves GDP-várakozását is, ami negatív irányban jelentősen eltért az elemzők által várttól, azonban ez nem befolyásolta érdemben a tőzsdei kereskedést, sőt a forint ennek ellenére erősödni is tudott.

A szakértők szerint a jövő héten is elsősorban az amerikai indexek alakulása határozhatja meg az európai trendeket, azonban úgy vélték, már nagyon időszerű lenne egy komolyabb korrekció a piacon, mivel fundamentálisan semmi sem indokolja azokat a szinteket, amelyeken jelenleg a részvényárfolyamok vannak.

A vezető részvények a Richter kivételével nyereséggel zárták a hetet. 

Az OTP részvények ára 3,59 százalékkal 5.630 forintra emelkedett. 

A Mol árfolyama 3,59 százalékkal 16.300 forintra nőtt.

A Magyar Telekom 0,80 százalékkal erősödött, 756 forinton zárt pénteken.

A Richter 1,2 százalékos veszteséggel, 41.300 forintos árfolyamon fejezte be a hetet. 

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 38.74 ponttal, 2,01 százalékkal nőtt, 1970,38 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma a héten 102,3 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 138,3 milliárd forint értékben születtek üzletek. Az összforgalom 70,26 százalékát az OTP részvények adásvétele adta, a Mol 10,83 százalékkal, a Richter 7,69 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 5,06 százalékkal részesedett a teljes forgalomból.

BÉT részvények részvényárfolyamok
Kapcsolódó cikkek