Pénz- és tőkepiac

Bika a New-York-i börzén - 14 havi csúcs

Tovább emelkedtek a New York-i értéktőzsde vezető indexei kedden. A Dow Jones ipari átlag (DJIA) értéke 14 havi csúcsra kúszott fel annak nyomán, hogy a gyenge dollár felhajtotta a nyersanyagipari cégek részvényeinek árfolyamát, illetve a kedvező lakásértékesítési adatok megnyugtatták a befektetőket a fellendülést illetően.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,23 százalékkal (126,74 ponttal) 10 4471,58 pontra emelkedett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,46 százalékkal (31,21 ponttal) 2175,81 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutató 1,21 százalékkal (13,23 ponttal) 1108,86 pontra növekedett.

A gyengülő dollár ismét emelte a nyersanyagárakat, ami az elmúlt hónapokban is hozzájárult a részvényárak növekedéséhez. Az olcsóbb dollár növeli a külföldi keresletet a nyersanyagok iránt, ami viszont felhajtja a tőzsdemutatókban nagy súllyal rendelkező bánya- és energiaipari részvények árfolyamát.

Már a kereskedés idején hoztak nyilvánosságra több amerikai makrogazdasági adatot. 

A szakértők által vártnál nagyobb mértékben csökkent novemberben az amerikai feldolgozóipar aktivitása októberhez képest. Az amerikai beszerzési menedzser intézet (ISM) novemberi feldolgozóipari indexe 53,6 pontra csökkent az októberi 55,7 pontról. Az elemzők 55,0 pontos mutatót vártak. Az 50 pont feletti érték azonban élénkülést jelez, novemberben már a negyedik egymást követő hónapban állt e szint fölött.

Ugyancsak a kereskedés idején jelentették be, hogy a vártnál nagyobb mértékben, 3,5 éves csúcsra nőtt a függőben lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban októberben, jelezve, hogy tart az élénkülés a lakóingatlan-piacon. Az eladást jelző mérőszám 3,7 százalékkal 114,1 pontra nőtt, kilencedik hónapja emelkedik folyamatosan. Ez a leghosszabb növekedési időszaka 2001 óta. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,8 százalékos csökkenésre számítottak a szeptemberi 110 pontról.

Beszámoltak kedden arról is, hogy 0,04 százalékkal nőttek az októberi építőipari kiadások. Ez volt az első növekedés hat hónapon belül. A szakértők 0,5 százalékos csökkenést vártak. 

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára januári szállításra hordónként 1,09 dollár emelkedéssel 78,37 dollárra drágult zárásra. Londonban az északi-tengeri Brent könnyűolaj
hordónkénti ára januári szállításra 88 centtel 79,35 dollárra emelkedett.

New York-i árupiac amerikai tőzsde beszerzési menedzser intézet
Kapcsolódó cikkek