Pénz- és tőkepiac

Itt az évtized legnagyobb amerikai részvényértékesítése

A Bank of America (BoA) az évtized legnagyobb amerikai részvényértékesítést hajtotta végre tegnap, miután 15 dolláros papíronkénti áron 19,3 milliárd dollárt emelt be.

Korábban a bank bejelentette, hogy visszafizeti a TARP kölcsönt, amelyhez 26,2 milliárd dollárnyi készpénzt gyűjtött, a maradék összeget, pedig a piacról szerzi be.

Összesen 45 milliárd dollárral tartozik a BoA a kormánynak. A cég vezetőinek egyre sürgősebb, hogy megszabaduljanak a kölcsönnel járó korlátozásoktól, ugyanis Kenneth Lewis, a BoA vezérigazgatója az év végén nyugdíjba vonul, és fontos, hogy az új vezérigazgató minél szabadabb kezet kapjon amikor átveszi tőle a stafétabotot - mondják elemzők.

A banknak májusban - a stressz-teszt eredmény kimutatását követően - már tőkét kellett emelnie, akkor 13,5 milliárd dollár nagyságrendben, 10,77 dolláros részvényenkénti áron. A tegnapi bejelentésre 7 százalékot drágultak a BoA papírjai 15,76 dollárra. Egyre többen tartják jó vételnek a Bank of America részvényeket, a Bloomberg arra hívja fel a figyelmet, hogy tegnap, az elemzők közül a legalacsonyabban tartott célárfolyamot is 12 dollárról 19 dollárra emelte a Calyon.

A The Wall Street Jurnal értesülései szerint több vezérigazgató-jelölt meghallgatásán arról beszélt, hogy szét kellene darabolni a Bank of America-t.

tőke Kenneth Lewis Calyon Bank of America
Kapcsolódó cikkek