Pénz- és tőkepiac

Kifulladt a szárnyalás – Mi várható a tőkepiacon jövőre?

Meglepő, de úgy tűnik, az eddig kápráztató részvénypiaci szárnyalás az év végére kifulladt, a technikai kép romló, a historikus adatsorok ellek pont ellenkezőjét mutatják. A profitrealizálás igénye a következő időszakban még tovább fokozódhat - derül ki Kiss Imre, a MoneyMoon Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatójának elemzéséből.

A jövő év a piacokat tekintve még több kihívással is szolgálhat, ennek tükrében érdemes portfólióink struktúráját kialakítani. A korrekció mértéke nehezen becsülhető, de a fennálló - igaz elfeledett - kockázati tényezők tükrében kiadósnak bizonyulhat. A volatilitás visszatérésével minden esetre biztosan számolnunk kell.

Az elmúlt hetekben szerencsésen a kiszállási pontokat kerestük, részvénykitettségünket csökkentettük. A feltörekvő régiók iránti optimizmus túllőtt a fundamentálisan alátámasztható mértéken, a tőkebeáramlások a folyamatok túlfűtöttségére utalnak, fenntarthatóságukat megkérdőjelezve – idézi a MoneyMoon elemzőjét a Gazdasági Rádió.

Összefoglalva az eddig tapasztalt - a reálgazdaság állapotának tükrében nagyrészt érthetetlen - kockázatvállalás felülíródhat. A dollár erősödése tovább fokozódott, véget vetve az amerikai fizetőeszköz gyengülő trendjének, mely a carry trade tranzakciók (kockázatos pozíciók leépítése) zárását indukálhatja. Magas devizapiaci volatilitással kell számolnunk.

A feltörekvő piaci valuták gyengülése helytálló. Európa komoly problémákkal küzd, a tagországok kedvezőtlen államháztartási folyamatai és az európai bankrendszer problémái egyre nyilvánvalóbbak. A makroadatok szempontjából azonban a következő időszakban a bázishatás kedvez, csalóka képet festve a gazdaságok tényleges állapotáról, a kilábalás nem lesz zökkenőmentes, a fellendülés időszaka még nem jött el.

Az olaj árfolyama több napos korrekciót követően közel került a 70 dolláros szinthez, a fundamentumok még ennél alacsonyabb szintet indokolnak, a prognózisokban tükröződő optimizmus változhat. Az arany szárnyalása is véget ért, de a három számjegyű tartományban maradhat a jegyzés, a kisbefektetői kereslet aggasztó mértékeket öltött. Az áru- és nyersanyagpiaci lufi ismét kipukkanhat, köszönhetően a spekulatív tőkének. A régiós valuták erősödése látványosan megtorpant a dollár feltámadásával, nagyobb gyengülési hullám feltételei csak erősen romló hangulat által teremtődhetnek meg.

Magyarország javuló pozícióját túlértékelik, a magyar gazdaság alulteljesítő mivolta továbbra is érvényesül. A hitelminősítés terén várt javulás egyelőre elmaradhat, az euróbevezetés esélyei sem javultak. A forint tartósan 270 fölé került, az elmúlt napok gyengülése meglepő, de fundamentálisan megalapozott, tovább fokozódó gyengülés, illetve volatilitás azonban már az MNB kamatdöntéseit is befolyásolhatja, a piac a túlzott kamatcsökkentési várakozásait módosítani kényszerül. Az MNB kommunikációja nem kiegyensúlyozott. Az állampapír-piaci hozamcsökkenés várakozásainkat igazolva véget érhet, a piaci finanszírozás megkérdőjeleződése elkerülendő.

forint Moneymoon dollár tőkebeáramlás feltörekvő olaj volatilitás tőkepiac
Kapcsolódó cikkek