Pénz- és tőkepiac

Milliárdos kártérítést követel Abu Dhabi a Citigrouptól

Az Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) egy New York-i bíróságon keresetet nyújtott be a Citigroup ellen, amelytől 2007 novemberében átváltható kötvényeket vásárolt 7,5 milliárd dollár értékben.

A kötvényeket 2010 márciusa és 2011 szeptembere között részvényekre kell átcserélni 31,83 és 37,24 dollár közti kurzuson. Az ADIA keresetében azt állítja, hogy megtévesztés történt az adásvétellel kapcsolatban és a befektetési egyezmény érvénytelenítését vagy több mint 4 milliárd dollár összegű kártérítés megfizetését követeli – tudósít a BusinessWire.

Az ORF szerint a pénzügyi válság kiéleződése után az ADIA által vásárolt értékpapírok értéke tizedére csökken. Emiatt Abu Dhabi óriási veszteséggel szembesülnie. A panasz rosszkor jön a Citigroupnak, amelynek több mint 20 milliárd dollár összegű állami segélyt kell visszafizetnie és friss pénzt előteremtenie tőkeemelés révén. A Citigroup úgy véli, hogy az ADIA állításai teljesen alaptalanok és határozottan védekezni akar ellenük.

A Citigroup visszafizeti a TARP alapból származó 20 milliárd dolláros állami kölcsönt, ehhez 17 milliárd dolláros részvénykibocsátást hajt végre – jelentette be hétfőn az amerikai nagybank vezérigazgatója. Vikram Pandit a bejelentés után úgy nyilatkozott: „Hálával tartozunk az amerikai adófizetőknek, és támogatni fogjuk a gazdaság kilábalását a válságból.” Barack Obama amerikai elnök nagybankok vezetőivel tárgyalt tegnap, korábban az elnök az állami bankmentésért cserébe a bankárok hozzájárulását kérte a gazdaság beindításához.

részvény Abu Dhabi Citigroup bíróság kártérítés
Kapcsolódó cikkek