Pénz- és tőkepiac

Nyugdíjpénztár – Nem szeretik a tb-t vagy csak kivárnak?

Kevesebb mint egy hónapjuk maradt már csak az idősebb magánnyugdíj-pénztári tagoknak, hogy ha szeretnének, visszalépjenek a társadalombiztosítási (tb) rendszerbe.

Az érintettek december 31-ig tehetik ezt meg akkor, ha annak idején önként váltak pénztártaggá, és még tavaly betöltötték az 52 éves kort, vagy ennél idősebbek. Emellett azok is kérhetik a visszalépést és a ismételt megállapítását, akik magánnyugdíj-pénztári tagként december 31-ig nyugdíjba mentek vagy nyugdíjba fognak menni. Nekik ehhez természetesen vissza kell fizetniük azt az összeget, amelyet nyugdíjba vonulásukkor a pénztárból felvettek.

A visszalépés lehetősége mintegy 120 ezer embert érinthet, eddig azonban csak a töredékük élt ezzel. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint október végéig mintegy húszezer jelenlegi és 3800 már nyugdíjas pénztártag kérte ezt. A kasszák azonban – érdekes módon – szerényebb visszalépési arányról számolnak be, mint a felügyelet. A lapunk által megkeresett intézményeknél eddig nagyjából minden tízedik érintett élt a lehetőséggel.

A legnagyobb kasszák közül az ING Nyugdíjpénztárnál a több mint 27 ezer érintett tag közül eddig csak 2500 jelezte, hogy vissza szeretne lépni, az Aegonnál 24 ezer főt érint a lehetőség, de csak 1500-an kérték, az OTP-nél 22 ezerből 2200-an tették ezt meg. A lényegesen kisebb Évgyűrűknél is hasonló a helyzet, a mintegy 3700 érintett tizede sem kérte még a visszatérést a tb-be. 

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

Tekintse meg a nyugdíjpénztárak rangsorát itt

magánnyugdíj-pénztár PSZÁF OTP Évgyűrűk ING tb Aegon visszalép
Kapcsolódó cikkek