BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olvadnak a forintkamatok

Mind a forintbetéteknél, mind a forinthiteleknél egyre markánsabban látszik az elmúlt hónapok jegybanki kamatcsökkentéseinek hatása: előbbiek kamatainál például – a lakossági oldalon – átlagosan több mint 270 bázispontos mérséklődés mutatkozott az október végéig tartó fél év alatt.

Ennek ellenére még mindig bőven találni a most 6,50 százalékos jegybanki alapkamat feletti ajánlatokat a lakossági betéti piacon, igaz, ezek többnyire csak új források elhelyezésére érvényesek.

Hiteloldalon ugyanakkor a sorozatos jegybanki vágások ellenére sem látszik drasztikus változás, már ami az új kihelyezések összetételét illeti: októberben az újonnan folyósított lakossági kölcsönöknek mindössze 38 százalékát jegyezték a hazai devizában.

A forinthitelek jövőjét illetően biztató ugyanakkor, hogy az MNB legfrissebb, októberben készített felmérésében már enyhén növekvő hitelezési hajlandóságot jeleztek előre a bankok a következő fél évre vonatkozóan, mind a lakossági, mind a vállalati oldalon.

A mostani kamatcsökkentési ciklus ugyanakkor a jelek szerint a végéhez közelít, így az év végét 6 százalék környékén várhatja az irányadó ráta.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.